30.06.2020

Museum Boijmans van Beuningen neemt DDA-winnaar RE-source op in haar collectie, zo maakte Design Academy Eindhoven afgelopen week bekend.

Het gebeurt niet vaak dat een onderzoeksproject wordt opgenomen in een museumcollectie. De commissie van de DDA categorie Design Research schreef in 2019 “RE-source klopt helemaal en weet een ingewikkeld thema een aantrekkelijke speelsheid te geven.” Dit is inmiddels ook opgemerkt door het Rotterdamse museum.

Een multidisciplinair team onderzocht voor het project de buitenruimtes van Rotterdam en de materiaalstromen die daar te vinden zijn om ze vervolgens in te kunnen zetten als bron voor circulair denken, doen en leren. Het onderzoek is het resultaat van een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en Design Academy Eindhoven.

RE-source probeert doormiddel van onderzoekend ontwerp en ontwerpend onderzoek erachter te komen wat er nodig is voor een circulaire materiaalstroom. Naast de machines en technieken die nodig zijn voor hergebruik, kijkt het ook naar de mensen en systemen die betrokken zijn bij de materialen. Via het netwerk van de gemeente Rotterdam probeert RE-source inzicht te krijgen in de werkwijze van het ontwerpen, beheren en onderhouden van de buitenruimte en de bijbehorende materiaalstromen. Benieuwd naar het uitgebreide verhaal? In het winnaarsportret met Ester van de Wiel en Joost Adriaanse lees je er meer over.

“Het project heeft een rijkheid die recht doet aan de complexiteit van het onderwerp, van toegankelijke projecten tot academische toepassingen. Concreet levert het nieuwe design-through-research-inzichten op en zet het andere partijen op het gebied van circulariteit aan tot actie.” aldus de DDA19 commissie Design Research.

1

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!