Ester van de Wiel X Joost Adriaanse X David Hamers X Ginette Verstraete

RE-source

Het project

Het onderzoeksproject RE-source brengt stedelijke reststromen in kaart, om ze daarna in te kunnen zetten als bron voor circulair denken, doen en leren. RE-source analyseert en maakt inzichtelijk hoe de systemen, locaties, producten en materialen die daarvoor nodig zijn eruitzien. Tegelijk ontwerpt het strategieën om deze reststromen om te zetten in een bron waaruit telkens opnieuw geput kan worden. Via het netwerk van de gemeente Rotterdam probeert RE-source inzicht te krijgen in de werkwijze van het ontwerpen, beheren en onderhouden van de buitenruimte en de bijbehorende materiaalstromen. RE-source onderzoekt welke fasen er worden onderscheiden, wat de gebruikte routes zijn en welke menselijke en niet-menselijke actoren – zoals locaties, betrokken burgers en vakmensen, gereedschappen, voertuigen, afstanden – daarin een rol spelen.

Commissie

Dit is samenwerking van het hoogste niveau, op het zeer actuele onderwerp circulariteit. RE-source is een klassiek voorbeeld van gedegen design research, waarbij duurzaamheid in diverse betekenissen vorm krijgt. Uitgebreid en kwalitatief onderzoek dat resulteert in een gelaagde website, waarop de grote variëteit aan vormentaal, bewegend beeld, materiaal en experts knap zijn verweven. RE-source klopt helemaal en weet een ingewikkeld thema een aantrekkelijke speelsheid te geven. Het project heeft een rijkheid die recht doet aan de complexiteit van het onderwerp, van toegankelijke projecten tot academische toepassingen. Concreet levert het nieuwe design-through-research-inzichten op en zet het andere partijen op het gebied van circulariteit aan tot actie.

— RE-source weet een ingewikkeld thema een aantrekkelijke speelsheid te geven. Het project heeft een rijkheid die recht doet aan de complexiteit van het onderwerp circulariteit.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!