19.10.2021

Dutch Design Awards (DDA) viert jaarlijks het beste van Nederlands ontwerp. Dit jaar maken we tijdens Dutch Design Week (DDW) acht dagen lang elke middag een nieuwe DDA winnaar bekend op DDW TV. En de winnaar in de categorie Communications is Stay Sane, Stay Safe van Studio Lennarts & De Bruijn x overdeschreef.

STAY SANE STAY SAFE | STUDIO LENNARTS & DE BRUIJN X OVERDESCHREEF

Stay Sane, Stay Safe (SSSS) is een Corona-gerelateerd open en positief posterplatform waar iedereen posters kan uploaden, downloaden, printen en delen. Met inmiddels meer dan 2.200 posters van ontwerpers uit 87 landen is het een verzamelpunt geworden van de creatieve energie die vrijkwam na het plotselinge stilvallen van de culturele sector en de vele afgelaste evenementen en projecten. Een uitlaatklep voor ontwerpers en iedereen die een hart onder de riem kon gebruiken. Zo hebben 27 ziekenhuizen in Nederland gedrukte posters in ontvangst genomen en zijn er diverse exposities geweest, met als één van de hoogtepunten een tentoonstelling in de vleugel voor toegepaste kunst en design in het Louvre en een mogelijke opname in hun collectie.

— ‘Stay Sane, Stay Safe van Studio Lennarts & De Bruijn en overdeschreef laat zien hoe waardevol de reactieve rol van ontwerpers op de tijdgeest is en heeft een grote symboolwaarde voor een historische periode.’

Jury:

Studio Lennarts & De Bruijn en overdeschreef anticipeerden met veel snelheid, humor en verbazingwekkend hoge esthetische kwaliteit op de lockdown. Wat begon als een kleinschalig project is uitgegroeid tot een verbindend platform met grote internationale impact. Door niet te cureren, maar zelf een hoge ontwerpstandaard neer te zetten en de posters voor iedereen toegankelijk te maken op een digitaal platform, hebben ze het medium naar een hoger plan getild. Een democratisering van de poster die de traditionele functie ervan overstijgt. Stay Sane, Stay Safe laat zien hoe waardevol de reactieve rol van ontwerpers op de tijdgeest is en heeft een grote symboolwaarde voor een historische periode.

Communication

De originele wijze waarop design is toegepast om een effectieve en vernieuwende verbinding te leggen tussen doel, boodschap, medium en ontvanger. Van merk en grafisch ontwerp tot digital en advertising.

Vakjury: Mieke Gerritzen (voorzitter), Karen van de Kraats, Bas Koopmans, René Toneman en Thecla Schaeffer.

DDA21 op DDW TV

De uitreiking van de Dutch Design Awards dagelijks, in de talkshow DDW TV, gepresenteerd door Brecht van Hulten. DDW TV is van 16 t/m 24 oktober om 19:00 uur te zien op ddw.nl.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!