15.04.2021

Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar. Dat doen we aan de hand van acht categorieën met ieder een eigen vakjury. Wie zitten er in deze vakjury en beoordelen straks jouw werk? En wie vertegenwoordigt hen in de hoofdjury? De komende weken maken we de gezichten achter elke categorie bekend. Deze keer: Design Research!

Hoofdjury

Angelique Spaninks
Angelique Spaninks combineert journalistiek, curatorschap en recensentschap. Ze heeft een generalistische, interdisciplinaire werkwijze ontwikkeld die een brug slaat tussen hedendaagse kunst, design, digitale cultuur en bio art & design. Sinds 2005 leidt ze, als directeur en curator, MU Hybrid Art House , een van de toonaangevende hedendaagse kunstinstituten in Nederland met een uitgesproken multidisciplinair programma.
Tussen 2012 en 2018 combineerde ze haar functie bij MU met het directeur- en curatorschap van STRP Biënnale met een focus op creatieve technologie. Momenteel is ze voorzitter van de commissie Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, adviseur voor het Lectoraat van St Joost/Avans Kunstacademie en leidt ze de Bio Art & Design Award .

Vakjury

Danielle Arets
Danielle Arets is lector Journalistiek & Verantwoorde Innovatie bij Fontys Hogeschool Journalistiek en is verbonden aan de onderzoeksminor Design Research aan Design Academy Eindhoven.

Eric Klarenbeek
Eric Klarenbeek vormt sinds 2004 een duo met Maartje Dros. Studio Klarenbeek & Dros werken samen aan R&D- en ontwerpprojecten die streven naar lokale nieuwe economieën en productieketens, materiaalontwikkeling en duurzame designobjecten voor de openbare ruimte, interieurontwerp en consumentenproducten. Zij combineren en verbinden krachten door het creëren van nieuwe netwerken en samenwerkingsverbanden met universiteiten, hightech bedrijven, maar ook boeren en lokale producenten.
Naast de projecten van de studio is Eric docent aan de masteropleiding van Design Academy Eindhoven en aan de Master of Architecture in Tilburg. In 2011 richtte hij het ArTechLab op bij Artez Enschede en dit jaar wordt het Biolab bij Design Academy Eindhoven vorm gegeven.

Jop Japenga
Jop Japenga is medeoprichter van Afdeling Buitengewone Zaken (A/BZ) dat zich als Social Design bureau richt op complexe maatschappelijke vraagstukken. Het ontwerpbureau onderzoekt grote thema’s aan de hand van concrete ontwerp-interventies in echte, dagelijkse situaties. Al doende ontwikkelen ze nieuwe aanpakken en oplossingen voor, en met hun partners; bedrijven en overheden met grote doelen voor de toekomst. Als Research Director richt hij zich op de toepassing en ontwikkeling van de werkwijze waarmee ze deze uitdagingen aanvliegen en de inzichten die hun projecten opleveren. Naast zijn werk voor A/BZ is hij docent Design Research op de Master Design van het Piet Zwart Instituut.

Tanja Koning
Tanja Koning is zelfstandig curator/onderzoeker en werkt aan interdisciplinaire projecten waarbij kunst samensmelt met design, technologie en wetenschap. In een poging toekomstscenario’s te vertalen naar een breed publiek zijn haar projecten vaak te vinden op plekken van verwondering: samen met wetenschappers, architecten en overheden brengt ze de Circulaire Economie in kaart. Ze is ook onderzoeker voor verschillende tentoonstellingen over de toekomst en geeft les aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!