06.04.2021

Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar. Dat doen we aan de hand van acht categorieën met ieder een eigen vakjury. Wie zitten er in deze vakjury en beoordelen straks jouw werk? En wie vertegenwoordigt hen in de hoofdjury? De komende weken maken we de gezichten achter elke categorie bekend. Deze keer: Habitat!

Hoofdjury

JaapJan Berg
JaapJan Berg is onafhankelijk publicist, moderator en onderzoeker op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening/kwaliteit. Hij woont en werkt in Amsterdam en zijn werkzaamheden variëren van adviseren, tekstschrijven, redactie, modereren, projectleiding tot doceren. Hij publiceert regelmatig boeken en artikelen en is tevens tekstschrijver voor architectenbureaus en andere opdrachtgevers. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam, Rotterdam en Arnhem. Als adviseur is JaapJan betrokken bij beleidsvorming op het gebied van architectuur, design en ruimtelijke ordening. Zo is hij momenteel lid van de monitorcommissie Ontwerp van de Raad voor Cultuur.

Vakjury

Ellen van der Wal
Ellen van der Wal is een van de oprichters van Vakwerk architecten. In 2017 begon zij samen met Paul Ketelaars en Francesco Veenstra haar eigen bureau, waar vanuit zij gezamenlijk konden werken aan complexe opgaven. Het is een bureau dat zeer uiteenlopende projecten ontwerpt en realiseert die bijdragen aan het maatschappelijk belang.  Op dit moment werkt Ellen onder andere aan een divers portfolio in de zorg. Het Isala Ziekenhuis in Meppel wordt op dit moment gebouwd. De ontwerpen voor Naarderheem, een Geriatrisch Revalidatie Centrum, voor GGZ Assen en voor het psychiatrie gebouw van het UMCG zijn op dit moment in de maak. Haar grote inspiratiebron is hierbij eindgebruiker, zoals de patient, de medewerker, de leerling of de buurtbewoner.Voor Vakwerk architecten, werkte Ellen bijna 20 jaar bij Mecanoo, waarvan de laatste 9 jaar als partner.

Jan Nauta
Jan Nauta studeerde in 2011 af aan de Architectural Association School of Architecture in Londen na zijn vooropleiding in Nederland en richtte in 2013 Studio Nauta op in Rotterdam. Als curator werkte Jan Nauta aan tentoonstellingen en evenementen in gerenommeerde instellingen zoals de Architectuur Biënnale van Venetië, The Barbican Arts Centre en het Bureau Europa. Als schrijver en redacteur publiceert hij in verschillende internationale bladen. In 2018 won Jan Nauta de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten en werd Studio Nauta als enige Nederlandse bureau opgenomen in de Wallpaper Architects Directory. Als docent en gastcriticus is hij verbonden aan verschillende instellingen, waaronder de TU Delft, de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en de Architectural Association. Als jurylid maakte Jan deel uit van de Arc Architectuur Award, De Heuvelink Prijs, De Rijnlandse Architectuur Prijs en de Abe Bonnema Prijs.

Femke Bijlsma
Femke Bijlsma is partner bij Kossmanndejong, een internationaal opererend ontwerpbureau dat is gespecialiseerd in tentoonstellingen. Ze studeerde architectuur aan de TU Delft en het Tokyo Institute of Technology en werkte daarna als zelfstandig architect in Japan en Nederland, vaak in multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Ze is medeoprichter van de Refugee Company en voorzitter van stichting Salwa, een organisatie die kunstenaars met een migratie achtergrond ondersteunt. Femke heeft lesgegeven aan de Rietveld Academie en Design Academy Eindhoven en is momenteel als docent verbonden aan de Fontys Hogeschool Tilburg.

Cees van der Veeken
Senior landschapsarchitect Cees van der Veeken is partner en medeoprichter van LOLA Landscape Architects. Zijn expertise ligt op het gebied van onderzoek en ontwerp op grotere schaal, zoals regioparken en landschappelijke structuren. Hij is projectleider voor onder andere Feyenoord City en Adidas HQ. Daarnaast is Cees actief als docent op de Academie voor Bouwkunst en heeft hij ervaring als jurylid, commissielid en visiting critic. Met LOLA landscape architects won hij in 2013 de Rotterdam Maaskantprijs voor jonge architecten. Voor deze gelegenheid schreef hij samen met Peter Veenstra en Eric-Jan Pleijster de monografie van LOLA ‘Lost Landscapes’. Cees is daarnaast medeauteur van het boek ‘Dijken van Nederland’ dat in 2014 is verschenen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!