22.09.2020

De genomineerden in alle categorieën van DDA20 zijn geselecteerd. Binnenkort weten we allemaal wie ze zijn, maar tot die tijd kijken we nog een laatste keer terug naar de winnaars van DDA19. Wat is het favoriete gebouw van de architect? Wat inspireert de Young Designer? Ontdek het hier.

Simone Post

Na haar afstuderen aan Design Academy Eindhoven (cum laude) heeft textiel- en productontwerper Simone Post collectief Envisions mede opgericht. Na een paar jaar één van de kartrekkersvan dit ontwerperscollectief te zijn geweest, richt ze zich sinds ruim een jaar weer meer op haar eigen studio. Esthetisch, verrassend en zichtbaar hergebruik van materialen staat in haar werk centraal.

Must read: Tot op de draad van Ileen Montijn

Merk waar je nog mee wil samenwerken: IKEA

Mooi voorbeeld van hergebruik: Precious Plastic van Dave Hakkens

Ontwerpers om in de gaten te houden: Shahar Livne

1
2

Gispen

Samen ontwikkelden Peter van de Water en Sarah Schiffer de Gispen Sett CE bank. Hij als ontwerper en zij als concept manager bij Gispen. De Sett CE van Gispen is een tijdloze designbank, ontworpen door Peter van de Water en gemaakt van 95 procent gerecycled materiaal. Om plastic verspilling tegen te gaan, heeft Gispen haar eigen plastic afval gebruikt in de productie.

Ontwerpers om in de gaten te houden:

Sarah: Alle jonge ontwerpers die circulair of duurzaam ontwerpen als uitgangspunt gebruiken.

Peter: Rachel Griffin van Earnest Studio

Meest iconische meubelontwerper:

Sarah: Willem Hendrik Gispen

Peter: Dieter Rams

Werkmotto:

Sarah: Don’t stop until you’re proud. Jouw invloed doet ertoe, elke (duurzame) verandering is een vooruitgang of het nou klein of groot is.

Peter: Van goed naar beter, oftewel: the best has yet to come.

Mooiste meubelstuk:

Sarah: Slow Glow lamp van Droog.

Peter: Scissors tijdschriftenrek van Nendo.

LOCHAL

De LocHal is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie en de nieuwe, toegevoegde architectuur vormen samen het decor voor een vernieuwend bibliotheekconcept met werk- en vergaderruimtes van Seats2Meet, een stadskeuken, twee kunstinstellingen en een stadshal voor evenementen, exposities en debatten.

Ontwerpers om in de gaten te houden: Ik denk dat we veel van Afrikaanse ontwerpers gaan horen. Op het gebied van architectuur, maar ook van mode en design.

Iconisch gebouw: Tama Art University Library in Japan, ontworpen door Toyo Ito & Associates

Werkmotto: “Denk radicaal en werk dan gedegen uit.”

Mooiste herbestemmingsproject: De LocHal, natuurlijk!

3
4

RE-source

Het onderzoeksproject RE-source brengt stedelijke reststromen in kaart, om ze daarna in te kunnen zetten als bron voor circulair denken, doen en leren. RE-source analyseert en maakt inzichtelijk hoe de systemen, locaties, producten en materialen die daarvoor nodig zijn eruitzien. Tegelijk ontwerpt het strategieën om deze reststromen om te zetten in een bron waaruit telkens opnieuw geput kan worden. Via het netwerk van de gemeente Rotterdam probeert RE-source inzicht te krijgen in de werkwijze van het ontwerpen, beheren en onderhouden van de buitenruimte en de bijbehorende materiaalstromen.

Inspiratiebronnen: Tim Ingold, Bruno Latour

Interessante Google zoekwoorden: Bisociation, Alles met RE-

Ontwerpers om in de gaten te houden: Simone Post, Jos Klarenbeek, Thom Bindels, Paul Slot en Manon van Hoeckel.

Tot zover deel 1 van ‘Winnaars Perspectieven’. Binnenkort deel 2 met Bonne Reijn, Clever Franke, de Puccini Methode en OPENRNDR.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!