Fabrique X Q42

Below The Surface

Het project

Twaalf jaar graven aan de Noord/Zuidlijn bracht een schat aan historische voorwerpen aan de oppervlakte, die een rijk beeld schetst van Amsterdam door de eeuwen heen. Fabrique en Q42 willen met Below The Surface de magie vangen van het onzichtbare zichtbaar maken. In combinatie met een permanente tentoonstelling op metrostation Rokin en een uitgebreide catalogus presenteert de website gevonden artefacten aan de hand van een tijdbalk. Door te scrollen van het jaar 2005 naar meer dan 100.000 jaar geleden, zijn de meest bijzondere én alledaagse voorwerpen te ontdekken: van een pistool tot een kunstgebit, en van een bankpas tot een krokodillenkaak. Wie langs de duizenden vondsten scrollt, raakt onherroepelijk gefascineerd door de vele verbanden en verhalen.

Commissie

Below The Surface maakt archeologie toegankelijk en speels. Fabrique is zeer geslaagd in de doelstelling de vondsten en het verleden dichtbij de bezoeker te brengen. Bovendien zijn in de collectie ook veel mondaine en alledaagse voorwerpen te vinden, die veelzeggend zijn voor de betreffende tijd. Below The Surface bedient verschillende doelgroepen: van nieuwsgierige passanten tot professionele onderzoekers. Ook de samenwerking met het grote aantal betrokken partijen valt op. De site wordt – mede dankzij een fijne zoomfunctie – één met het onderwerp en is daarmee een briljante vertaling van de daadwerkelijke archeologische ervaring: ontdekking is hier het centrale thema. De tool waarmee je zelf composities kunt maken van de vondsten, zorgt voor een extra laag in het project.

— Below The Surface maakt archeologie toegankelijk en speels. De website is een briljante vertaling van de daadwerkelijke archeologische ervaring: ontdekken is hier het centrale thema.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!