Thijs Biersteker

Pollutive Ends

Het project

De impact van één sigarettenpeuk op de grond, het grondwater, rivieren en oceanen is enorm én vaak onbekend. Eén peuk vervuilt in zijn eentje vijftig liter water; een paar peuken in een liter water zorgen ervoor dat de helft van al het kleine oceaanleven doodgaat. Pollutive Ends brengt wetenschappelijk onderzoek naar deze problematiek tot leven. De interactieve installatie pompt dagelijks vijftig liter water rond in een netwerk van buizen met daarin de exacte hoeveelheid vervuiling die uit een sigarettenpeuk komt als deze in het water belandt. De vloeistof pulseert sneller in aanwezigheid van toeschouwers, wat een hypnotiserend en confronterend beeld oplevert. Dichterbij wordt de sigarettenpeuk in het midden duidelijker en komt de boodschap binnen. 

Commissie

Thijs Biersteker neemt een abstract, moeilijk te visualiseren onderwerp en maakt er een bijna levend uitziend organisme van. Heel knap hoe de ontwerper met de interactieve installatie Pollutive Ends iets afstotelijks toch fascinerend en zelfs mooi weet te maken. De impact van de installatie loopt langs de lijnen van verwondering en is toch rechtstreeks en eenduidig in zijn communicatie. Een heel frisse en effectieve aanpak van een gekend, misschien zelfs uitgekauwd probleem, dat bovendien direct aanzet tot actie. Als je dit hebt gezien, denk je wel twee keer na voordat je ooit nog een peuk op de grond gooit. 

— ‘Als je Pollutive Ends van Thijs Biersteker hebt gezien, denk je wel twee keer na voordat je ooit nog een peuk op de grond gooit `

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!