Casalis Architextiles | Aleksandra Gaca

Casalis Architextiles | Aleksandra Gaca

Het project

Deze serie geluidsabsorberend textiel met een geweven 3D-structuur levert een bijdrage aan een meer gedempte atmosfeer. Het 3D textiel voor wanddecoratie is een afgeleide van het materiaalonderzoek dat ontwerpster Aleksandra Gaca de afgelopen jaren deed in opdracht van het Audax Textielmuseum Tilburg. Door experimenten met eigen garenbindingen en bijzondere materialen zijn vernieuwende 3D stofconstructies ontstaan. Deze textiel combineert twee eigenschappen: geluiddemping én decoratie. Door het golvende oppervlak ontstaat een spel van licht en schaduw. De conceptuele invalshoek van de sculpturale constructies ligt op het snijvlak van kunst, design en ruimtelijke vormgeving. Daarmee is deze collectie functioneel gezien breed toepasbaar: van high-end particuliere interieurs via projectinrichting tot de meer grootschalige architectuur.

Commissie

In het ontwerp komen functie, schoonheid en techniek samen, waarbij het vakmanschap centraal staat. Het ontwerp daagt uit om anders te denken over de toegevoegde waarde van textiel in hedendaagse interieurs.

Jury

Aleksandra Gaca toont een compleet nieuwe manier om textiel toe te passen, deze vernieuwing is in de huidige tijdsgeest zeer interessant. Aleksandra Gaca combineert vakkundig de synthetische en natuurlijke stoffen, wat een technisch grote uitdaging is. Poetisch ontwerp, de mogelijkheden zijn eindeloos.

— Een nieuwe kijk op de waarde van textiel in interieurs van vandaag de dag

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!