SAMPAT STUDIO

WAYANG KULIT

1

Het project

Sampat Studio – bestaand uit het Maleisische ontwerpduo Marcos Kueh en Isabelle Nair-Lacheta – verweeft het fysieke met het digitale én het tastbare met het ontastbare. De ontwerpers delen namelijk het in Azië diepgewortelde geloof dat elk voorwerp zijn eigen spirituele eigenschappen heeft. Hun kleurrijke wandtapijt barst van de Zuidoost-Aziatische symboliek en verhaalt over de geest van een vrouwelijke krijger in de stijl van Wayang Kulit (traditioneel schaduwpoppenspel). Het verbeeldt de ruimte waarin de vrouwelijke krijger verblijft en die verborgen blijft, ongrijpbaar voor het blote oog. Via augmented reality wordt een nieuwe laag van het verhaal zichtbaar. Zonder telefoon dragen de beschrijvingen het idee van de mythe uit.

2
3
4
5
6
7

Vakjury

Het werk van Studio Sampat spreekt tot de verbeelding door het indrukwekkende vakmanschap in zowel vormgeving als techniek. Deze jonge ontwerpers blinken uit in zeggingskracht. Hun werk Wayang Kulit roept vragen op over wat je ziet en wat je niet ziet en nodigt uit om dieper in het verhaal te duiken. Een vernieuwend, gelaagd en contrastrijk werk, vol harde en zachte patronen, waarin op een gevoelige manier is omgegaan met materiaal. De virtuele vertaling is een mooie manier om de overtuiging dat alledaagse voorwerpen bezield zijn, visueel te maken. Daarmee leert de gebruiker de wereld achter de symbolen kennen en komt het werk nog uitdrukkelijker tot leven.

— “Studio Sampat blinkt uit in zeggingskracht; Wayang Kulit is vernieuwend en gelaagd en nodigt uit om dieper in het verhaal van de makers en context te duiken.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!