OMLAB

NATUURVRIENDELIJKE STARTERSWONING VOOR DE ZWALUW

Het project

Omlab introduceert 3D-geprintte zwaluwnesten die een paar jaar meegaan: prefab starterswoningen voor de huis- en boerenzwaluw, bestaand uit circulaire en biobased grondstoffen. Zonder (hout)beton, lijm of spijkers, zodat er geen afval in de natuur terechtkomt. Zelfbouw is het doel: de zwaluw is een ware doe-het-zelver als de mens niet dwarsligt. De tijdelijke nesten zijn bedoeld voor terreinen die op de schop zijn gegaan of waar natuurinclusief beheer net begint. Op een gegeven moment vindt de zwaluw weer voedsel en water in de buurt. De vogel mengt dan zelf de metselspecie voor het volgende nest, bijvoorbeeld in de bio-kunststof omkasting. Ondertussen worden de kalkrijke starterswoningen voeding voor de bodem.

Vakjury

Mensen verstoren de habitat van de zwaluw. Omlab helpt deze vogels op weg, op plekken waar de ruimte (nog) ontbreekt om een ecosysteem te vormen. Met de natuurvriendelijke starterswoning voor de zwaluw stimuleert Omlab natuurinclusiviteit bij projectontwikkelaars en andere beheerders van (bouw)terreinen. Wanneer de natuur voldoende hersteld is, wordt het product op die plek overbodig. 3D-printen met dit type materiaal is niet vanzelfsprekend. Omlab deelt de kennis uit hun slim ontwikkelde proces, wat andere ontwerpers activeert om met deze productiemethode aan de slag te gaan. Daarmee vormen de starterswoningen ook de start voor grotere projecten met dit materiaal. Hun expertise én de lichtvoetigheid van dit project werken aanstekelijk.

— “De expertise van Omlab – het resultaat is van lang en gedegen onderzoek – én de lichtvoetigheid van deze Natuurvriendelijke starterswoning voor de zwaluw werken aanstekelijk.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!