Aleksandra Gaca

Custom 3D woven textile BLOKO

Het project

Aleksandra Gaca creëerde een nieuwe versie van haar stof BLOKO: een geluidsabsorberend textiel met een geweven 3D-structuur uit een grotere collectie Architextiles. Doel van het ontwerp was de cabine van de autonome en elektrische SYMBIOZ concept car van Renault leefbaar te maken zoals in een modern huis. Gaca – pionier in 3D-geweven textiel en expert in productie en gebruik – ontwikkelde in het TextielLAB (Textielmuseum, Tilburg) een textiele vertaling van de visie van de Franse autofabrikant. Dat resulteerde in een combinatie van hoogwaardige, biologische katoenen garens met wol en polyestergarens, die de stof een zachte maar sterke kwaliteit geven. Daardoor is het textiel geschikt voor zowel de SYMBIOZ conceptauto als het huis van Renault, die samen één ecosysteem vormen.

Commissie

De jury heeft bewondering voor de innovatieve stofontwerpen van Aleksandra Gaca, in samenwerking met het Textielmuseum. De samenwerking met Renault gaf Gaca de gelegenheid haar vernieuwende stofontwerp toe te passen. Daardoor is het textiel geschikt voor zowel de rijdende huizen van de toekomst, zoals de SYMBIOX concept car, als voor de meer traditionele toepassingen. In de automotive wereld kunnen dit soort samenwerkingen soms in de conceptfase blijven steken. De jury hoopt dat met deze samenwerking een stap voorwaarts is gemaakt. Het gegeven dat de auto door tal van ontwikkelingen steeds verder opschuift richting het concept van een huis, levert immers een interessant designvraagstuk op.

— De jury heeft bewondering voor de innovatieve stofontwerpen van Aleksandra Gaca, waardoor het textiel geschikt is voor zowel de rijdende huizen van de toekomst, als voor de meer traditionele toepassingen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!