Christien Meindertsma

FLAX Chair

Het project

In samenwerking met Label Breed en Enkev ontwierp Christien Meindertsma een stoel gemaakt van vlas, een gewas dat weinig water nodig heeft. Door het te mixen met polylactide (PLA), een biologisch afbreekbaar plastic van melkzuur, is een nieuw composiet ontstaan. Het materiaal wordt uitgesneden op rechthoekige lappen, waarna druk en hitte de verschillende patroondelen samensmelten tot een kuip, voor- en achterpoten. In de stoel zijn verschillende vezels herkenbaar. Zo is de hele plant vertegenwoordigd in het ontwerp en wordt de vlasplant zo volledig mogelijk gebruikt.

Commissie

De biologisch afbreekbare FLAX CHAIR is gemaakt van vlasvezel en PLA, twee verantwoorde materialen die volgens de commissie (nog) onvoldoende gewaardeerd worden. Het sterke concept van Christien Meindertsma heeft de potentie daarin verandering te brengen. De qua uiterlijk basale stoel die zij ontwikkelde is degelijk geproduceerd, en levert in de ontwerpfase een minimale hoeveelheid afval op. Noemenswaardig in dit project is de rol van het nieuwe Label Breed, dat ontwerpers koppelt aan de Nederlandse maakindustrie.

Jury

Christien Meindertsma overdondert met dit project opnieuw door haar gedegen aanpak. Haar onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal vlas loopt al jaren; Meindertsma schafte zelfs kavel vlas aan om zich de verwerking van het materiaal helemaal eigen te maken. Dit project behelst duidelijk meer dan just another chair: het is het resultaat van jarenlang materiaalonderzoek, een zoektocht naar het herwaarderen van een minderwaardige vezel (de korte vlasvezel) en aansluiting zoeken met Nederlandse bedrijven om een nieuw product op de markt te brengen. Dit alles heeft in samenwerking met Label Breed en Enkev geleid tot een verbluffend verfijnd resultaat. Voor de jury is de FLAX Chair het optimale voorbeeld van wat eigentijds ambachtschap vermag.

De kwaliteit van de FLAX Chair is van ongewoon hoog niveau en exemplarisch voor het werk van Christien Meinderstma. Van inspirerend conceptueel ontwerp tot ijzersterk materiaalonderzoek is het project tot in detail subliem uitgevoerd. De samenwerking met Label Breed en Enkev is een gouden greep gebleken; samen kwamen zij tot een vrijwel afvalloos productieproces. Het resultaat is een even duurzaam en relevant als elegant product.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!