NL Architects X deMunnik-deJong-Steinhauser architectencollectief E.A.

Forum Groningen

1

Het project

Midden op de Grote Markt is na een fikse looptijd en met de nodige hobbels het Forum Groningen geopend. Een indrukwekkend, eigenzinnig volume dat de kunst van het inpassen verstaat en de directe omgeving nieuw elan geeft. Binnen verbindt een centraal atrium zes verdiepingen aan open ruimtes en pleinen, met als hoogtepunt panoramadak de Hoge Markt. Forum Groningen is een cultureel warenhuis vol boeken, tentoonstellingsruimten, filmzalen en restaurants, waar traditionele grenzen tussen culturele functies vervagen en waar ontmoeten en verbinden centraal staat. Informatie wordt in het Forum thematisch aangeboden en overstijgt de uiteenlopende media. Het gebouw is een soort levensgrote zoekmachine, ontworpen om eindeloos in te browsen; je vindt er meer dan je zoekt. 

2
3
4
5
6

Jury

Forum Groningen is een publiek gebouw waar je vanwege de omvang en impact letterlijk en vooral figuurlijk niet omheen kunt. De manier waarop dit gebouw is ingepast in de context van de historische binnenstad van Groningen is zowel stedenbouwkundig als architectonisch ronduit moedig. De ontwerpers hebben de nodige uitdagingen – zoals de effecten van een economische crisis en stevige normen voor aardbevingsbestendigheid – met verve het hoofd geboden. Het is NL Architects, deMunnik-deJong-Steinhauser en de gemeente gelukt steeds het doel scherp voor ogen gehouden: het Forum als een verbindende ontmoetingsplek voor de Groningers. Forum Groningen is daarmee een opzienbarende verrijking voor de samenleving én een nieuw stedelijk symbool voor Groningen.

— ‘NL Architects en deMunnik-deJong-Steinhauser hebben met Forum Groningen een opzienbarende verrijking voor de samenleving én een nieuw stedelijk symbool voor Groningen gerealiseerd.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!