Me You and the Robot

Guidelines for the Human Factor

1

Het project

Wat wordt de rol van robots en artificiële intelligentie (AI) in onze werkomgeving, en welke invloed heeft dat op ons werk? De installatie Guidelines for the human factor verandert het gesprek over de toekomst van werken en laat je op een andere manier nadenken over wat dat eigenlijk inhoudt. De installatie maakt het namelijk mogelijk een samenwerking met AI te ervaren. Het project bestaat uit vier stoelen rond een tafel. Daaraan kunnen twee mensen plaatsnemen en zijn twee stoelen bezet door AI. Deze kunstmatige intelligentie wordt gespreksleider door – in reactie op wat de menselijke deelnemers zeggen – instructies te geven, vragen te stellen, en gerelateerde internetcontent te vertonen op twee schermen in de stoelleuningen. Vervolgens projecteert de AI een hologram op de tafel, die het gesprek in een 3D-beeld samenvat, waarna een 3D-printer (robot) het uitprint, zodat een fysiek object ontstaat. Me You And The Robot ontwerpt hiermee een nieuwe productieomgeving én de installatie voedt de discussie over hoe mensen met AI en robots samen kunnen werken.

Commissie

Het is nog steeds moeilijk voorstelbaar en vooral lastig om je in te voelen in wat het inhoudt als robots een grotere rol krijgen in onze samenleving. Onze economie is nog niet ingericht op een grotere rol van Artificiële Intelligentie, ook als is het van steeds grotere invloed op ons dagelijks leven. Deze installatie neemt je als toeschouwer mee in de wereld van AI, en gaat het ‘gesprek’ aan. Hoe kunnen we als mensen samenwerken met robots? Hoe maken we gebruik van elkaars talenten? Dit zelf kunnen ervaren, stelt ons in staat beter na te denken over de gevolgen voor hoe we leven en werken. Een onderwerp dat niet alleen door technische experts, maar nu ook vanuit design wordt belicht. Belangrijk, want design maakt AI letterlijk tastbaar en kan de brug slaan naar de maatschappij. Guidelines for the human factor is een inhoudelijk sterk project, dat een toekomstbeeld schetst van hoe het zou kunnen zijn en de rol die design daarin kan spelen.

— Guidelines for the human factor is een inhoudelijk sterk project, dat een toekomstbeeld schetst van hoe het samenwerken met AI zou kunnen zijn en de rol die design daarin kan spelen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!