STUDIO INEKEHANS

REX (HET TWEEDE LEVEN VAN REX, DE EERSTE NEDERLANDSE STATIEGELDSTOEL)

1

Het project

Circuform geeft industrieel ontworpen meubels een circulair leven en heeft het ontwerp van Ineke Hans uit 2011 opnieuw uitgebracht. Het resultaat is REX: een duurzame en volledig recyclebare stoel die kan worden ingeleverd voor een gegarandeerd statiegeldbedrag van twintig euro. Deze doorontwikkeling van de eerste Nederlandse statiegeldstoel zet aan tot een ander gebruik van meubels; na (her)gebruik niet weggooien, maar inleveren. De ingenomen stoelen worden gecontroleerd, schoongemaakt, gerepareerd en opnieuw verkocht. Kapotte stoelen worden geshredderd tot grondstof voor nieuwe productie. REX is inmiddels aangekocht door diverse musea, waaronder het Vitra Design Museum, Museum Boijmans Rotterdam en het Design Museum Gent.

2

Vakjury

Meubilair voor de zakelijke markt – van kantoren tot events en instituten als ziekenhuizen of scholen – wordt intensief gebruikt en zelden gekoesterd. Circuform herintroduceert de stoel van Ineke Hans die zij in 2011 ontwierp en maakt daar de eerste statiegeldstoel van Nederland van. REX 2.0 rekent af met het concept van meubels als wegwerpartikelen. Een proces en boodschap waarmee ze de markt inspireert elke fase serieus te nemen: van productieproces, productiewijze en levensduur tot en met de ‘last mile’: wat doen we ná gebruik, als een meubel gewoonlijk afgedankt wordt? Ineke Hans en Circuform boksen hiermee met veel toewijding en daadkracht een ecosysteem voor elkaar dat waarde geeft aan inwisselbaar meubilair. 

— ‘REX rekent af met meubels als wegwerpartikelen: Ineke Hans en Circuform boksen met veel toewijding en daadkracht een ecosysteem voor elkaar dat waarde geeft aan inwisselbaar meubilair’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!