STUDIO INEKEHANS

REX (HET TWEEDE LEVEN VAN REX, DE EERSTE NEDERLANDSE STATIEGELDSTOEL)

1

Het project

Circuform geeft industrieel ontworpen meubels een circulair leven en heeft het ontwerp van Ineke Hans uit 2011 opnieuw uitgebracht. Het resultaat is REX: een duurzame en volledig recyclebare stoel die kan worden ingeleverd voor een gegarandeerd statiegeldbedrag van twintig euro. Deze doorontwikkeling van de eerste Nederlandse statiegeldstoel zet aan tot een ander gebruik van meubels; na (her)gebruik niet weggooien, maar inleveren. De ingenomen stoelen worden gecontroleerd, schoongemaakt, gerepareerd en opnieuw verkocht. Kapotte stoelen worden geshredderd tot grondstof voor nieuwe productie. REX is inmiddels aangekocht door diverse musea, waaronder het Vitra Design Museum, Museum Boijmans Rotterdam en het Design Museum Gent.

2

Vakjury

Het begrip statiegeld gaat normaal over producten die anders in het afval belanden. Ineke Hans verzet zich met REX tegen een wereld waarin een stoel een wegwerpproduct is. Wat een durf om dit ontwerp te herintroduceren, met een verrassende visie op de afterlife van het meubel. Complimenten voor de daadkracht en het doorzettingsvermogen van Ineke Hans. Het levert een relevante upgrade op: de kleurverschillen maken de elementen herkenbaar, een verfrissende manier om duidelijk te maken dat je de stoel uit elkaar kunt halen en repareren. Er is goed gereflecteerd op het eerste ontwerp, waaruit een product is ontwikkeld dat in alle opzichten uitgaat van wat er al is.

— ‘Ineke Hans biedt met REX een geloofwaardig en vernieuwend alternatief voor de stoel als wegwerpproduct; wat een durf om dit ontwerp zo krachtig te herintroduceren’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!