SchilderScholte architecten

Pani ambachtsschool

Het project

Dit gebouw in de Noord-Bengaalse stad Rajarhat functioneert als een ambachtsschool en buurtcentrum, met als doel de structurele verbetering van de positie der omwonenden. Kinderen van de zogeheten ‘landlozen’, die in het traditionele kastenstelsel nauwelijks kans maken op het verbeteren van hun sociaaleconomische positie, kunnen er naar school. Hun ouders werken er of leren een ambacht, de vrouwen krijgen educatie aangeboden om zich verder te ontwikkelen. De bamboe fietsen die in de werkplaats gemaakt worden, zijn in de winkel te koop, waarmee het complex in eigen inkomsten voorziet.

Commissie

Een integer project met grote impact. Met veel respect voor de natuur, en met behulp van materialen uit de omgeving, is een school ontworpen van een hoge esthetische kwaliteit. De gekozen kleuren hebben bovendien een duidelijke functie. Zo weert geel muggen en blauw vliegen. Met minimale middelen zeer verfijnd uitgevoerd.

Jury

Een totaalconcept dat in alle onderdelen opvallend goed is uitgevoerd, met grote impact. De multifunctionele Pani Ambachtsschool scoort hoog op alle criteria. De jury waardeert onder meer dat de architecten op een slimme manier hebben nagedacht over het ontwerp, dat ze konden realiseren door samen te werken met de lokale bevolking. Bewonderingswaardig is de manier waarop zij de bevolking hebben begeleid, met indrukwekkend resultaat. Met minimale middelen (eenvoudige materialen die ter plekke voorhanden waren) wisten ze van blijvende betekenis te zijn voor de gemeenschap. De werkwijze getuigt van respect voor de natuur; het ontwerp is uitgevoerd met gevoel voor esthetiek.

— Een integer project met grote impact.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!