Studio Ossidiana

Paper Gardens

1

Het project

Paper Gardens is ontworpen als een scenografie voor de Salone del Mobile-editie van 2019 in de tuinen van Villa Necchi Campiglio in Milaan, in opdracht van The New York Times Style Magazine. Dit ongewone project weerspiegelt volgens de ontwerpers de lenterituelen rond zaden en bloemen die refereren aan verschillende culturen. Het tijdelijke werk bestond uit een reeks installaties, in schaal variërend van grote architectonische modellen tot miniatuurgebouwen. Bezoekers werden onderdeel van de installatie door ze te verleiden te zaaien, oogsten en verkennen. Paper Gardens is een enigszins raadselachtige en volgens de ontwerpers vooral optimistische visie van een wereld als tuin, waarin we niet gedachteloos consumeren of gebruiken, maar actief en voorzichtig met onze leefomgeving omgaan. 

2
3

Commissie

Paper Gardens van Studio Ossidiana laat op even vervreemdende als betoverende wijze de schoonheid en kwetsbaarheid van onze wereld zien. Eens een keer niet rechttoe-rechtaan, maar indirect. De beeldtaal bestaat uit lieflijke kleuren en vormverwijzingen naar het surrealisme en postmodernisme. Het lijkt gemaakt voor Instagram, maar schijn bedriegt: Paper Gardens confronteert onze verharde werkelijkheid met de ontregelende kracht van een beeldschoon ontwerp. Studio Ossidiana doet iets waar we in Nederland niet in uitblinken en misschien zelfs ongemakkelijk bij voelen: het loslaten van controle, directheid en rendementsdenken. Paper Gardens slaagt er daardoor in om het publiek op een verrassende manier te raken.

— ‘Paper Gardens van Studio Ossidiana confronteert onze verharde werkelijkheid met de ontregelende kracht van een beeldschoon ontwerp’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!