Flex/the Innovationlab

Postsorteerhulpmiddel voor PostNL

Het project

Een nieuwe generatie sorteermachine die sterk variërende types post kan laten verwerken. De automatisering bevordert het werkproces en verlaagt de werkbelasting voor de werknemers. Het systeem bevat drie cruciale functionaliteiten: 1. Leeghalen van de stapelaars in de sorteermachine 2. Het systematisch opslaan van post 3. Het invoeren van post voor de sorteergang.

Commissie

Er bestond nog geen geautomatiseerd systeem waarbij grote en kleine poststukken binnen PostNL verwerkt konden worden. Met de verkoop van steeds meer producten via webshops is dit een essentiële stap. Een degelijke en slim uitgewerkte oplossing die daarnaast ergonomisch gezien de werkomstandigheden verbetert. De gebruiker staat echt centraal. Zo wordt de lichamelijke belasting tot een minimum beperkt. Er is rekening gehouden met het materiaalgebruik en constructie waardoor het makkelijk gedisassembleerd kan worden. Naast een functioneel product vormt de verzameling karretjes een intrigerend patroon.

Jury

De behoeften en ervaringen van werknemers hebben centraal gestaan bij het ontwerp van dit complexe systeem. Design wordt vaker ingezet voor het stroomlijnen van logistieke processen, maar krijgt daarvoor lang niet de aandacht die het verdient omdat het resultaat niet altijd even mediageniek is. FLEX laat met Postsorteerhulpmiddel duidelijk zien wat de meerwaarde van design kan zijn. Voor de jury een blauwdruk van betekenisvol design dat als voorbeeld kan dienen voor het hele vakgebied. Het ontwerp is degelijk en slim uitgewerkt, ergonomisch vormgegeven, en levert tastbare verbeteringen op.

— Een slim uitgewerkte oplossing die ergonomisch gezien de werkomstandigheden verbetert.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!