Studio Smack

Rayfish Footwear

Het project

Rayfish Footwear maakt gepersonaliseerde sportschoenen van speciaal gekweekt roggenleer. De bio-customization techniek maakt het mogelijk voor klanten om hun eigen trans-genetische rog ontwerpen. Via de online design tool kun je een uniek patroon creëren dat vervolgens op de huid van een speciaal gekweekte rog tot uitdrukking komt.

De patronen worden gegenereerd door bestaande dierenpatronen te selecteren en geremixen in een patroon dat de natuur zelf niet had kunnen bedenken. Rayfish Footwear gebruikt de schoonheid en variëteit uit de natuur in om een uniek gepersonifieerde schoen te laten groeien. Het proces is geheel transparant. Gebruikers kunnen de ‘groei’ van hun schoen volgen via een webcam. Één vis per schoen.

Commissie

Koert van Mensvoort en Raymond Ong laten zien dat er een nieuwe vorm van natuur is ontstaan door menselijk handelen. In het boek Next Nature beschrijft Van Mensvoort hoe technologie onze opvatting van natuur is gaan beïnvloeden. Bij het Rayfish-project, dat besproken wordt in dit boek, is design ingezet om de toekomst van technologie tastbaar te maken voor het grote publiek. Designers kunnen een ontwerp voor een sneaker van roggenhuid inzenden op de bijbehorende website.

— Dit project bleek een stunt, de discussie die op gang werd gebracht was een succes

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!