Team CS

Rotterdam Centraal

Het project

De vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal, opgetrokken uit glas en hout, heeft een puntig dak dat wijst naar het hart van de stad. De meer bescheiden noordelijke entree sluit aan bij het karakter van de daarachter gelegen wijk.

Commissie

Het ontwerp verheft het hele omliggende gebied. Door het nieuwe station krijgt de omgeving een duidelijk focuspunt, waardoor rust ontstaat. Daardoor functioneert het ontwerp goed. Hoewel de bewegwijzering nog in ontwikkeling is, stuurt het ontwerp de stroom van mensen effectief. Het nieuwe station schept ruimte en geeft de bezoeker ook daadwerkelijk het gevoel op reis te zijn. De samenwerking, waar uiteenlopende disciplines aan te pas kwamen, heeft tot een fenomenaal resultaat geleid.

Jury

Naar mening van de jury verandert het nieuwe Rotterdam Centraal de ervaring van reizigers. Met materiaal- en lichtgebruik werd overzichtelijkheid en ruimtelijkheid gecreëerd, wat reizen met het openbaar vervoer veraangenaamt. Niet in de laatste plaats wordt daaraan bijgedragen door de efficiënte indeling van het station en het gemak waarmee de reiziger er zijn of haar weg kan vinden. Tevens roemt de jury de samenwerking tussen verschillende partijen, die heeft geleid tot een herinrichting die het hele stationsgebied ten goede komt.

— Rotterdam Centraal brengt uitstekende architectuur, stedenbouw en inrichting van publieke ruimte samen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!