KORTH TIELENS ARCHITECTEN X MARCEL LOK_ARCHITECT X DS LANDSCHAPSARCHITECTEN X MARTIJN SANDBERG

Spaarndammerhart

1

Het project

De nieuwbouw voor Spaarndammerhart is gebaseerd op de rijkdom van de Amsterdamse school traditie, waarin architectuur, kunst en natuur samengaan. Daarom werkten Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect voor dit woonproject samen met DS Landschapsarchitecten en beeldend kunstenaar Martijn Sandberg. Het plan brengt een straat terug die in de jaren ‘70 plaats maakte voor een school en voegt een besloten collectieve hof toe aan de buurt. Dankzij gemeenschappelijke tuinen en hergroepering van bomen, kijken bewoners van de nieuwe én bestaande woningen uit op volwassen groen. De uitvraag door de gemeente, die kwaliteit in het hele proces verankerde, speelde een belangrijke rol in de hoogwaardige kwaliteit van het eindresultaat.

2
3
4

Vakjury

Spaarndammerhart laat zien waar samenwerking tussen verschillende ontwerpdisciplines toe kan leiden: een bijzonder goed verzorgd en stedebouwkundig interessant project. Dat Korth Tielens en Marcel Lok voortborduren op de typologie van de Amsterdamse School getuigt van lef en heeft geleid tot een buitengewone schoonheid. Het stemt hoopvol dat in de huidige complexe woningmarkt er ook binnen gestandaardiseerde woningbouw zulke hoogwaardige projecten worden gerealiseerd; een compliment voor zowel architecten als opdrachtgever Heijmans Vastgoed. Het weefsel van de Spaarndammerbuurt is op veel vlakken uitdagend. Desondanks is het gelukt om architectonische waarde én woonkwaliteit toe te voegen, mede dankzij goed opdrachtgeverschap en zorgvuldig en liefdevol ontwerpen.

5
6

— ‘Dat Korth Tielens en Marcel Lok met Spaarndammerhart voortborduren op de typologie van de Amsterdamse School getuigt van lef en heeft geleid tot een buitengewone schoonheid.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!