BURO BELÉN

SUN+ SHADECLOTH

1

Het project

Belén ontwikkelde een innovatieve textiel toepassing op basis van bioplastics om ons lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Niet alle UV-stralen worden geblokkeerd, waardoor het textiel de juiste UV stralen doorlaat en het lichaam in staat blijft vitamine D aan te maken. Sun+ Bio Textiles is onderdeel van het voortdurende, zelf geïnitieerde project Sun+ waarin Belén materiaaltoepassingen onderzoekt en ontwikkelt die vriendelijk zijn voor onze planeet en de mens. Het gordijn werd gemaakt in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en V8 Architecten voor het Nederlands Paviljoen op de World Expo Dubai 2020. Voor het ontwerp van dit immense gordijn van 44 x 14 meter baseerde Belén zich op de inheemse vegetatie van Dubai, zoals dadelpalmen, moringa, mangrove en oleander. Het materiaal van de stof, op basis van een plantaardige grondstof, is een hernieuwbare bron en contrasteert met de fossiele grondstofwinning in de Verenigde Arabische Emiraten. Waar conventionele polyester (o.b.v. fossiele grondstoffen) verslechtert zodra de zon erop schijnt, gaat dit gordijn lang mee en is volledig duurzaam.

2

Vakjury

Belén laat een interessant proces zien met deze innovatieve materiaalontwikkeling, die de focus van deze studio krachtig verbeeldt en concreet maakt. Begonnen als speculatie en stap voor stap tot industriële productie uitgewerkt, ontstond er dankzij gedegen onderzoek een materiaal dat voelt als textiel, met een langere levensduur dan synthetische stoffen. De Sun+ Shadecloth is een prachtig schaduwobject dat op een betoverende manier speelt met zonlicht. Het materiaal – honderd procent biotextiel – is een hernieuwbare en plantaardige bron die kan worden gerecycled en die op verschillende schaalgroottes toepasbaar is. Het is niet moeilijk hier ook een uitnodiging aan andere ontwerpers en architecten te zien.

— ‘Belén tekent met Sun+ Shadecloth voor een innovatieve materiaalontwikkeling die resulteert in een prachtig schaduwobject dat op veel manieren toepasbaar is’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!