BURO BELÉN

SUN+ SHADECLOTH

1

Het project

Belén ontwikkelde een textieltoepassing van innovatieve bioplastics die niet alle UV-stralen blokkeren, waardoor het lichaam nog steeds vitamine D kan produceren. Het gordijn Sun+ Shadecloth werd in opdracht gemaakt voor het Nederlands Paviljoen op de World Expo Dubai 2020 en is onderdeel van het bredere, zelf geïnitieerde project Sun+ (2018). Hierin onderzoekt en ontwikkelt Belén materiaaltoepassingen die vriendelijk zijn voor onze planeet en de mens. De stof op basis van PLA is een hernieuwbare bron. Voor deze opdracht baseerde Belén het ontwerp op de inheemse vegetatie van Dubai, zoals dadelpalmen, moringa, mangrove en oleander, die worden weerspiegelt in het ontwerp van een lasergesneden gordijn.

2

Vakjury

Belén laat een interessant proces zien met deze innovatieve materiaalontwikkeling, die de focus van deze studio krachtig verbeeldt en concreet maakt. Begonnen als speculatie en stap voor stap tot industriële productie uitgewerkt, ontstond er dankzij gedegen onderzoek een materiaal dat voelt als textiel, met een langere levensduur dan synthetische stoffen. De Sun+ Shadecloth is een prachtig schaduwobject dat op een betoverende manier speelt met zonlicht. Het materiaal – honderd procent biotextiel – is een hernieuwbare en plantaardige bron die kan worden gerecycled en die op verschillende schaalgroottes toepasbaar is. Het is niet moeilijk hier ook een uitnodiging aan andere ontwerpers en architecten te zien.

— ‘Belén tekent met Sun+ Shadecloth voor een innovatieve materiaalontwikkeling die resulteert in een prachtig schaduwobject dat op veel manieren toepasbaar is’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!