Het project

Sweetie is een middel ontwikkeld om sekstoerisme tegen te gaan en pedofielen te ontmaskeren. Via een avatar die het uiterlijk van een jong meisje heeft, kunnen de gebruikers sekstoeristen opsporen.

Commissie

Het volledige project – van idee tot uitvoering en resultaat – heeft impact. Het is een slimme vondst om een avatar in te zetten en draagt substantieel bij aan een relevante oplossing voor het demaskeren van pedofielen. De ontwerpkwaliteit zit niet alleen in de niet van de werkelijkheid te onderscheiden creatie, maar in het gehele traject. De inzet van het ontwerpbureau is daarbij onverbiddelijk.

Jury

Voor de jury is Sweetie een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen. Het helpt de wereld vooruit met een interactieve aanpak van een fenomeen waarvoor velen liever de ogen sluiten. Een ontwerp hoeft niet altijd comfortabel te zijn: Sweetie toont dat aan en overstijgt daarmee de standaard van design. Deze eyeopener gaf de jury kippenvel.

Lemz raakt met een sterk journalistieke benadering aan een relevant thema en werpt zowel juridische als ethische vragen op. Sweetie opent het debat over de designpraktijk. Wie bepaalt de definities en de grenzen? Hoe moeten ontwerpers omgaan met privacy? En hoe bewaken we de ethiek binnen het vakgebied? Sweetie dient niet alleen een goed doel, maar stelt ook de rol van design ter discussie.

— Sweetie laat zien dat Nederlandse ontwerpers ook op het gebied van sex toerisme impact kunnen genereren.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!