Ben van Berkel, UNstudio

The Coolest White

Het project

The Coolest White is ontwikkeld door UNStudio, in samenwerking met Monopol Colors. The Coolest White is een extreem witte, zeer uv-bestendige en uiterst duurzame coating die zonlicht weerkaatst en zo de stedelijke bebouwing beschermt tegen overmatige zonnestraling en opwarming. The Coolest White helpt de verhitting van onze steden te vertragen. En dat is nodig: het gebruik van donkere, warmtevasthoudende materialen in veel stedelijke bebouwing, zijn één van de hoofdoorzaken van het zogenoemde Urban Heat Island Effect. Omdat gebouwen zonnestralen absorberen, kost het niet alleen veel energie om ze vanbinnen weer af te koelen, ze geven de opgenomen warmte ook weer terug aan de stedelijke omgeving. Het is een fluorpolymeerverf met de hoogste zonneweerkaatsing in zijn categorie. Daarnaast is de verf ook 2,5 keer sterker dan traditionele verven op polyesterbasis. Eén laag verf gaat 40 jaar mee en is geschikt voor zelfs hoogwaardige metalen gevelelementen en aluminium-, staal- of glasvezelconstructies.

Commissie

Er gaat er heel wat schuil achter dit ogenschijnlijk eenvoudige product. Er is duidelijk veel geïnvesteerd in productonderzoek, toepassing en betaalbaarheid. Een Nederlands ontwerp dat zo’n groot globaal probleem erkent, verdient alle aandacht. The Coolest White kan wel eens hele grote impact gaan hebben op het tegengaan van de opwarming van onze steden. Een goed doordacht, onopvallend product met veel potentie. Vernuftig in zijn eenvoud. Precies wat productdesign moet zijn.

— The Coolest White is niet alleen een slim, toepasbaar en betaalbaar product, dat wel eens hele grote impact kan hebben op het tegengaan van de opwarming van onze steden. Vernuftig in zijn eenvoud. Precies wat productdesign moet zijn.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!