Arne Hendriks

The Incredible Shrinking Man

Het project

Menselijke groei is een synoniem geworden voor onze westerse welvaartsmaatschappij, maar is dit wel duurzaam op de lange termijn? Arne Hendriks onderzoekt met The Incredible Shrinking Man wat het effect op de wereld zou zijn als mensen nog maar 50 cm lang zouden worden. Dan zouden er meer mensen op hetzelfde oppervlak passen, en kunnen zij bovendien met minder eten toe.

Commissie

De Incredible Shrinking Man laat ons zien wat anders denken echt kan betekenen. In eerste instantie lijkt het project een metafoor. Het is met zo veel verve uitgevoerd dat je het idee wel serieus móet nemen. Daarbij laat het een tegengeluid zien als reactie op bestaande oplossingen die de gehele duurzaamheidsindustrie biedt. Dit project tilt out-of-the-box denken écht naar een hoger niveau.

Jury

Door grenzeloos out of the box te denken stelt hij de tendens om alles groter te maken ter discussie, en komt hij uit op de mens als veranderbare factor, in plaats van diens omgeving. Hendriks maakt daarmee een gedurfd statement waarin de wereld niet wordt verbeterd door groei, maar door krimp. The Incredible Shrinking Man is een positief onderzoeksexperiment dat direct tot de verbeelding spreekt.

— De mens wordt steeds groter en de meeste mensen vinden dat normaal, aldus Hendriks - Bas van Lier, Dutch Design Jaarboek, 2013

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!