The Ocean Cleanup X Fabrique

The Interceptor

Het project

Zo’n 80 procent van al het plastic afval in de oceanen wordt aangevoerd door rivieren. The Interceptor is The Ocean Cleanup’s antwoord op dit probleem. The Interceptor is ontworpen om zelfstandig afval uit rivieren te verzamelen en werkt voor 100% op zonne-energie. Het afval komt The Interceptor binnen met de natuurlijke stroming van de rivier waarna het via een lopende band wordt opgevangen. Elke Interceptor heeft een internetverbinding, waardoor The Ocean Cleanup continu prestaties en gegevens kan verzamelen en lokale operators automatisch geïnformeerd worden wanneer de afstortcontainers vol zijn. De kracht van The Interceptor zit hem in de autonome werking en de schaalbaarheid van de productie. Want hoe meer er in gebruik gesteld worden, hoe meer er opgeruimd wordt en hoe meer het einddoel van deze Nederlandse non-profit in zicht komt: schone oceanen.

Jury

Structurele oplossingen bedenken voor grote bedreigingen van het milieu is een gigantische ambitie. The Ocean Cleanup laat zien dat het een proces is waarin je al doende leert. Ondanks alle druk en kritiek op eerdere projecten, schetsen Boyan Slat en Fabrique nu moedig een nieuw scenario dat een flinke stap dichter bij de bron het probleem aanpakt: het plastic afval dat via rivieren in de oceanen terechtkomt. Een mooie samenwerking tussen jong talent en een gerenommeerd bureau, waar design wordt ingezet als probleemoplosser. De techniek is op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend.

— ‘Een moedig voorbeeld van het probleemoplossend vermogen van design. De techniek van The Interceptor is door The Ocean Cleanup en Fabrique op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!