Curatoren Alexandre Humbert, Lucas Maassen, Tom Loois, Angelique Spaninks

The Object is Absent

1

Het project

The Object is Absent is een optimistisch manifest voor minder materialistisch design. We moeten dringend nieuwe relaties en waarden creëren tussen mensen en tussen dingen en mensen. Met The Object is Absent zette MU tijdens Dutch Design Week 2019 een radicale stap in die richting. Zonder objecten dus, maar wel met ontwerpers en hun houdingen, hun ideeën, hun lijven en hun geest. Een altijd bewegende expositie waarin niet de dingen centraal staan, maar het doen. Design acteren, design zingen, design dansen, design horen en design proeven. Hiermee wagen ze de sprong naar een allesomvattende nieuwe manier van zijn: een gezonde en interessante levensstijl zonder afval en zonder ongelijkheid. 

2
3
4

Commissie

The Object is Absent schuurt als een soort ‘nieuwe kleren van de keizer’ tegen het hele vakgebied en dat maakt het interessant. Er is veel discussie over producten en het nut van het ontwerpen en produceren ervan. Om die discussie op lichaams- en ervaringsniveau aan te jagen is sterk. Er zit een mooie rituele gelaagdheid in de vraagstelling en de uitvoering van de expositie. Hoewel het ons vak ogenschijnlijk helemaal tegenspreekt, is de afwezigheid van objecten in een boodschap als deze wellicht nodig om tot een nieuwe manier van ontwerpen te komen. Manieren die we meer en meer zien: met minder meer impact maken, het ontwerpproces voorrang geven op luxe esthetiek en producten strippen van alle overbodige opsmuk. Een actuele en noodzakelijke discussie.   

— “Hoewel The Object is Absent ons vak ogenschijnlijk helemaal tegenspreekt, is de afwezigheid van objecten in een boodschap als deze wellicht nodig om tot een nieuwe manier van ontwerpen te komen. Een actuele en noodzakelijke discussie.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!