The Incredible Machine

Transparante Laadpaal

Het project

In de toekomst beslissen de algoritmen van de slimme stad wat er gebeurt met publieke middelen. Als veel elektrische auto’s opgeladen moeten worden, beslist een smart charging algoritme wanneer jouw auto geladen wordt. Het laden kan zo langer duren dan gepland. Hoe weet je bovendien dat beslissingen over voorrang eerlijk genomen worden? The Incredible Machine maakte dit in opdracht van ElaadNL en Alliander inzichtelijk: de Transparante Laadpaal laat zien hoe beschikbare energie wordt verdeeld en op basis van welke factoren. Zo kan een slimme stad openheid bieden aan haar burgers. Met het prototype demonstreren de ontwikkelaars de toegevoegde waarde van transparantie voor de gebruiker.

Commissie

De jury is onder de indruk van het inspirerende, conceptuele en baanbrekende werk van The Incredible Machine, maar meer nog van het speculatieve karakter van het onderzoek en de werkwijze. In de smart city van morgen worden steeds meer keuzes gemaakt op basis van algoritmes. The Incredible Machine weet deze complexe processen door middel van een laadpaal inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Ze schuwen ook de ethische vraagstelling niet: heeft een dokter altijd voorrang en een werkloze niet? Met alle zelfdenkende techniek, die bovendien steeds prominenter wordt in ons dagelijks leven, is transparantie in toenemende mate noodzakelijk.

— The Incredible Machine weet complexe processen op basis van algoritmes door middel van een laadpaal inzichtelijk te maken voor een breed publiek.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!