Zwarts & Jansma architecten

Voetgangerstunnel Wilhelminaplein Rotterdam

Het project

Het gevoel van veiligheid is erg belangrijk in elke ondergrondse stedelijke ruimte. Daarom is stilstaan in deze tunnel onmogelijk gemaakt; voetgangers worden van het ene uiteinde naar het andere uiteinde vervoerd per tapis roulants. Ongenode gasten kunnen daardoor niet in de tunnel verblijven.
De tunnel is vormgegeven als onderdeel van het metrostation. De uitstraling is modern, de tunnel overzichtelijk. Vanaf het plein voor het theater geven een lift, roltrap en vaste trap toegang tot de tapis roulants in de tunnel. ’s Avonds wordt deze ingang met glazen schermen en een rolluik afgesloten.

Commissie

Enthousiast was de jury over een voetgangerstunnel van Zwarts & Jansma bij het Wilhelminaplein in Rotterdam waarvan de wanden zo zijn vormgegeven dat de beelden bij het passeren licht vervormen; dit moet onaangename gevoelens bij het gebruik wegnemen – en misschien ook wel graffitispuiters weerhouden van vandalisme.

— De uitstraling is modern, de tunnel overzichtelijk.