Richard Vijgen

White Spots

Het project

White Spots is een app door Studio Richard Vijgen in samenwerking met filmmaker Bregtje van der Haak en fotograaf Jacqueline Hassink, waarmee je op zoek kunt naar de grenzen van het internet. Hoewel wij het ons in de welvarende westerse wereld amper meer kunnen voorstellen, is een derde van de wereldbevolking niet vanzelfsprekend verbonden met internet. Een nieuw perspectief op iets waar we dagelijks door omgeven zijn, maar dat we eigenlijk nauwelijks kennen. White Spots maakt het onzichtbare zichtbaar en neemt de gebruiker mee naar de witte vlekken op de wereldwijde dekkingskaart, op zoek naar de vraag wat het betekent om (niet) verbonden te zijn. Je kunt de app op twee manieren gebruiken; als interactieve kaart en als VR (Virtual Reality)-ervaring.

Commissie

White Spots vertaalt succesvol onderzoek naar een gebruiksvriendelijke app. Die maakt je bewust van de aanwezigheid én de onzichtbaarheid van straling. Daarnaast geven de mini-documentaires inzicht in de effecten van (gebrek aan) wireless internet op menselijk leven. Het project heeft na jaren onderzoek nu met White Spots vorm gekregen, en maakt op indrukwekkende wijze een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling duidelijk.

Jury

Stilte is van cruciaal belang voor onze samenleving maar moeilijk te vinden. White Spots brengt op een prachtige, poëtische manier technologie en idee bij elkaar. In combinatie met de mini-documentaires toont White Spots de noodzaak aan van offline gaan. Waar we aanvankelijk geneigd zijn altijd verbonden te (willen) zijn via WiFi, appelleert White Spots juist aan ons – al dan niet latente – verlangen vaker offline te zijn. In bepaalde steden is het al vergeefs zoeken naar ‘white spots’. In die zin is White Spots mindfullness in een app én tegelijkertijd een gebruiksvriendelijke internetnavigatietool. White Spots is daarmee zowel binnen Service als Systems relevant en prijzenswaardig.

— Het project heeft na jaren onderzoek met White Spots vorm gekregen, en maakt op indrukwekkende wijze een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling duidelijk.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!