Passama/Langendijk

A reseach into the values and meanings of fur

1

Het project

Bont is een controversieel materiaal dat nog steeds wordt gebruikt in kleding en sieraden. Het symboliseert rijkdom, macht, glamour, erfgoed en – onvermijdelijk – dierenmishandeling. Barbara Langendijk en Noon Passama onderzoeken de waarden die aan bont worden gehecht en verbeelden deze met verschillende technieken en materialen (geen bont!). Dit resulteerde in een verfijnde collectie waar sieraden en mode met elkaar verweven zijn door middel van vakmanschap, nieuwe materialen en kledingstukken. Elk item reflecteert op eigen wijze op de betekenissen en waarden die onze westerse samenleving altijd aan bont als materiaal heeft toegekend.

 

2
3

Commissie

Een dergelijke samensmelting van sieraden, mode en materiaal is uitzonderlijk. Het komt niet vaak voor dat ze samen één verhaal weten te vertellen. Passama/Langendijk is hier zeker in geslaagd. Vakgebieden zijn uit hun comfortzones gekomen en materialen gestript van hun oorspronkelijke rol om samen te komen in een zorgvuldig onderzoek en een esthetisch sterke en smaakvolle collectie. Controversieel en conceptueel erg interessant. 

— “Een dergelijke samensmelting van sieraden en mode is uitzonderlijk. Hier zijn vakgebieden uit hun comfortzones gekomen en materialen gestript en bewerkt om samen te komen in een zorgvuldig onderzoek en een esthetisch sterke en smaakvolle collectie.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!