PAUL KOOIKER

FASHION (EXPO AT FOAM)

Het project

De solotentoonstelling FASHION van Paul Kooiker bij FOAM in Amsterdam brengt beelden uit zijn modeopdrachten samen in een totaalinstallatie. Die werkt als een spiegelpaleis: het brengt de snelheid van de modewereld tot stilstand en toont de absurditeit van menselijke ijdelheid en verlangen. Alle werken zijn vervaardigd met een iPhone. In een tijd waarin iedereen met een smartphone fotografeert, zet Paul Kooiker juist dit middel in om een parallelle wereld te creëren die zich niet laat kopiëren. Paul Kooiker treedt – ook in zijn opdrachten voor de mode-industrie – buiten de kaders van heersende schoonheidsidealen en genderrollen.

Vakjury

In een tijd waarin we overspoeld worden door beelden, hebben de foto’s van Paul Kooiker een heel eigen signatuur en karakter. Daardoor is hij uitgegroeid tot een veelgevraagd maker van iconische modebeelden. Hij schuwt geen enkel onderwerp of benadering, waardoor zijn fotografie helpt bij het openbreken van stereotypen en het geijkte plaatje van mode. Het werk van Kooiker is gelaagd en divers; zijn foto’s zijn aantrekkelijk, open en tijdloos, zonder neutraal te zijn. Hij is een beeldend kunstenaar, met zijn iPhone-camera als instrument. Als maker is hij haast ongemerkt een beeldbepaler geworden. Met FASHION drukt hij zijn herkenbare stempel op wat mode betekent.

— “Paul Kooiker drukt met zijn werk en de tentoonstelling FASHION een herkenbare en iconische stempel op ons beeld en de betekenis van mode.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!