TAILORS AND WEARERS – PLATFORM VOOR AFRO-SURINAAMSE MODE EN ERFGOED

TAILORS AND WEARERS

1

Het project

Tailors & Wearers zet zich in voor educatie, participatie en presentatie van Afro-Surinaamse klederdracht en mode. Zij dragen als platform bij aan het behoud, de ontwikkeling en het toegankelijk maken van de kennis en kunde van dit Afrikaans-Surinaamse erfgoed. De historische context waarbinnen deze dracht is ontstaan en de betekenissen vanuit haar roerige geschiedenis, staan hierin centraal. Via onderzoek, activiteiten en educatieve producten brengt Tailors & Wearers mensen met elkaar in verbinding. Zij brachten het boek Goma Weri uit en organiseerden onder andere een tentoonstelling over de angisa (gesteven en geweven hoofddoek). De Masters Angisa dragen zo, in samenwerking met een groep Rotterdamse kotomisi, hun kennis over op nieuwe generaties. tailorsandwearers.com

2
3
4
5

Vakjury

Tailors and Wearers brengt de waarde van Afro-Surinaamse mode tot leven voor en door verschillende generaties. De verschillende verschijningsvormen – van collectiestukken en (mode)evenementen tot educatie, onderzoek en publicaties – maken dit platform deel uit van een actuele en noodzakelijke ontwikkeling. Daarmee brengt Tailors and Wearers een relevante koerswijziging op gang in de Nederlandse mode-discipline. Een geslaagd voorbeeld van denken in gemeenschappen en het zichtbaar maken van dialoog. Een continu schurend debat dat op een heel open, toegankelijke en frisse manier wordt gevoerd. Met moderne interpretaties van jonge ontwerpers als Denzel Veerkamp zet Tailors and Wearers dit erfgoed krachtig in het licht.

— “De impact van het platform Tailors & Wearers is bijzonder betekenisvol; een viering van Afrikaans-Surinaams erfgoed, mode en educatie, voor en door verschillende generaties.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!