Het project

HENK is een multidisciplinair portret van de Surinaams-Nederlandse conciërge van de Rietveld Academie. Gekleed in een modecollectie geïnspireerd op zijn leven, toont Henk Shakison zijn eigenzinnige kijk op migratie en succes. Het project bestaat uit een film, modecollectie en een boek. HENK is het laatste deel van een drieluik portretten van vaders met een migratieachtergrond van makers Lisa Konno (modeontwerper) & Sarah Blok (regisseur). Elke vader (NOBU, BABA, HENK) draagt een collectie geïnspireerd op zijn levensverhaal en biculturele identiteit. HENK toont zowel de rijkdom als de verscheurdheid die postkoloniale migratie bracht in zijn leven. Verschillende perspectieven op het thema ‘erkenning’ spelen in dit project een belangrijke, soms verrassende rol.

1
2
3
4

Vakjury

Lisa Konno is een uitgesproken ontwerper en ontwikkelaar, die de ruimte opzoekt in haar praktijk. Daarvan is modevormgeving altijd een onderdeel, maar niet per se het uitgangspunt. Haar ‘modellen’ zijn mannen die in de mode niet vaak gezien worden. HENK is een heel compleet project, waaruit Lisa Konno’s talent voor samenwerken spreekt. Ze doet geen concessies aan haar beeldtaal; de HENK-collectie is heel theatraal. De drager wordt niet verhuld in kledingstukken, maar draagt zijn eigen verhaal. Een heel authentieke vorm van op de persoon ontwerpen, waarmee Konno een ander licht werpt op het begrip haute couture. Een bewonderenswaardige jonge maker, die een breed publiek verdient.

— “Met HENK vertelt Lisa Konno het verhaal van de drager, waarmee ze een ander licht werpt op het begrip haute couture.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!