KUANG-YI KU x HENRY DE VRIES

ATLAS OF QUEER ANATOMY

1

Het project

De normen in klassieke medische anatomie veroorzaken discriminatie en creëren ernstige problemen in (de toegang tot) klinische behandelingen. Ontwerper Kuang-Yi Ku en medisch professor Henry de Vries dagen met de Atlas of Queer Anatomy de westerse, witte en heteronormatieve dominantie in anatomieonderwijs uit. De visualisaties bieden een ironische reflectie op het nog steeds veelgebruikte leerboek ‘Atlas of Human Anatomy’, (Frank H. Netter, 1957). Kuang-Yi Ku en Henry de Vries willen de inclusiviteit van anatomie binnen en buiten de geneeskunde vergroten. Onderdeel van het project zijn workshops waarin jonge medici en creatieven worden uitgenodigd zelf queer anatomische collages te maken, die vervolgens in de atlas worden verwerkt.

2
3
4
5

Vakjury

De Atlas of Queer Anatomy is een toonbeeld van de kracht van visualisatie. Door te reageren op een verouderd beeld, dat nog altijd een negatieve impact heeft, keert Kuang-Yi Ku het bestaande perspectief om. De koppeling met wetenschap is sterk en bereikt het medische veld. Dat is ongelooflijk knap en een krachtig voorbeeld. Dit is design research, verbeelding en samenwerking van een bijzonder hoog niveau. Ze introduceren een heel nieuwe vormentaal, die helder en onderzoekend tegelijk is. De anatomie is hetzelfde, maar de lens dwingt je er totaal anders naar te kijken. Daarmee heeft dit project potentieel een enorme impact op de medische wereld en onze samenleving.

— “Kuang-Yi Ku en Henry de Vries introduceren met De Atlas of Queer Anatomy een nieuwe vormentaal, die je totaal anders laat kijken naar onze anatomie.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!