AMBASSADE VAN DE NOORDZEE

VERNIEUWING IN HET RECHT: DE NOORDZEE AAN HET WOORD

1

Het project

De zee en het leven in de zee is van zichzelf, is het uitgangspunt van de Ambassade van de Noordzee. Een oefenrechtbank in het Vredespaleis in Den Haag vormde het sluitstuk van de oprichtingsfase van de Ambassade van de Noordzee (2018-2022). De missie is om ook de natuur een positie te geven in onze cultuur, politiek en recht. In dit experiment werd onderzocht hoe niet-menselijke stemmen gehoord kunnen worden in een rechtszaal. Menselijke en niet-menselijke getuigen werden opgeroepen en spraken namens facetten van de Noordzee. De Ambassade wilde zo eerst leren luisteren naar de Noordzee, om de komende jaren te leren spreken met en tenslotte namens de Noordzee. 

2
3
4
5

Vakjury

Een goed doordacht project, waarin de Ambassade van de Noordzee jarenlang onderzoek vertaalde naar een rechtszaak die de overgang markeert naar ‘een stem geven’ aan de Noordzee. Het juridisch systeem – bij uitstek ontworpen voor de mens – wordt opengebroken voor de rechten van de natuur. Daarbij richten zij zich op een
entiteit waarvan eigenaarschap en zeggenschap onduidelijk is: de Noordzee. De zee is eigenlijk van ons allemaal, of van niemand, of van zichzelf. De experimentele vorm van een proefrechtbank is inspirerend. Ook de grondige internationale verbinding en samenwerking met vergelijkbare initiatieven is interessant. Een belangrijk traject, dat klaar is om de volgende stappen te zetten.

— “Ambassade van de Noordzee is een goed doordacht project, dat het juridisch systeem openbreekt voor de rechten van de natuur.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!