STUDIO ZSOFIA KOLLAR

HUMAN MATERIAL LOOP

1

Het project

Het kapsel van vandaag als het textiel van morgen: Studio Zsofia Kollar wil laten zien dat wij mensen niet boven het ecosysteem staan, maar er onderdeel van zijn. Zo belandt alleen al in Europa jaarlijks 72 miljoen kilo menselijk haar bij het afval. Zsofia Kollar ziet volop potentie in de overvloedige berg menselijk haar; in feite dezelfde keratine-eiwitvezel als wol. Het is niet giftig, sterk, lichtgewicht, flexibel, olie-absorberend en een goede thermische isolator; allemaal kwaliteiten die een revolutionair hoogwaardig textiel kenmerken. Om dit te bewijzen ontwikkelt Zsofia Kollar samen met specialistische bedrijven een gesloten recyclingsysteem, om zo uiteindelijk verspilling, uitbuiting, uitstoot en energieverbruik tegen te gaan.

2
3

Vakjury

Werken met menselijk haar is een prikkelende onderneming. Studio Zsofia Kollar maakte het proces van materiaalontwikkeling tastbaar en concreet in de vorm van een trui, maar haar onderzoek focust zich op een veel bredere vraag: wat doen we met onze eigen reststromen? Een idee met enorme potentie dat nog niet of nauwelijks benut wordt en waar Human Material Loop vaart in brengt. Zsofia Kollar intrigeert door het principe van circulariteit op te rekken. Ze gaat een oncomfortabel idee op een ontwerpende manier te lijf en roept daarmee relevante vragen maar ook wel wat ongemak op. Zijn we er klaar voor om menselijk materiaal te dragen?

— ‘Zsofia Kollar gaat met Human Material Loop een oncomfortabel idee op een ontwerpende manier te lijf; zijn we er klaar voor om menselijk materiaal te dragen?’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!