STUDIO CARLIJN KINGMA

HET WATERWERK VAN ONS GELD

Het project

Wie de ingewikkelde financiële taal van economen en bankiers niet spreekt, wordt uitgesloten van het maatschappelijke debat over ons geldstelsel. Dat staat het adresseren van problemen als groeiende ongelijkheid en terugkerende financiële crises in de weg. Daarom maakte cartograaf Carlijn Kingma – in samenwerking met financieel economen Thomas Bollen en Martijn van der Linden – de wereld van het geld toegankelijk met metaforen en architectonische tekeningen. Vergelijk je geld met water, dan is ons geldstelsel het irrigatiesysteem dat de economie bevloeit. Maar het waterwerk van onze maatschappij is geen natuurfenomeen: hoe het eruit ziet, is een politieke keuze. Kingma verbeeldt de werking van ons geldstelsel en schetst mogelijkheden voor hervorming.

1
2
3
4

Vakjury

Carlijn Kingma levert hier Illustratief en journalistiek ijzersterk werk, uitgevoerd in samenwerking met twee economen. Door water als metafoor te gebruiken en tot in de details door te voeren, bevraagt ze het systeem op een manier die iedereen kan begrijpen. Indrukwekkend dat bij verschillende banken mensen via workshops aan het denken zijn gezet. Het Waterwerk van ons Geld bereikt bovendien dankzij de samenwerking met Follow the Money een breed publiek. De rijkheid aan thema’s en de visuele vertelkracht werken bijna verslavend – als een scherm waar je niet van weg kunt kijken. De slimme animaties op basis van de illustraties voegen veel toe en brengen de onderwerpen echt tot leven.

— “Het Waterwerk van ons Geld brengt heel goed in kaart hoe ons geldstelsel nu echt werkt, in de virtuoze tekenstijl die Carlijn Kingma typeert.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!