Martina Huynh

Basic Income Café

Het project

Het idee van een onvoorwaardelijk of universeel basisinkomen (UBI) is een actueel onderwerp dat in uitwerking en betekenis sterk kan verschillen, afhankelijk van de intenties en voorwaarden voor implementatie. In de interactieve installatie Basic Income Café van Martina Huynh kunnen bezoekers twee verschillende basisinkomenseconomieën ervaren, waarbij koffie gebruikt wordt om de geldstroom te visualiseren. Het ene systeem verschaft een basis die voldoende is om in alle basisbehoeften te voorzien, het andere geeft een steuntje in de rug en gaat uit van bijverdienen tot een volwaardig (basis)inkomen. Martina Huynh gebruikt de koffiemetafoor als een toegankelijke context om inzicht te bieden in een complex concept én in gesprek te raken over geld en politiek.

Commissie

Het Basic Income Café is een mooi voorbeeld van hoe ontwerp als middel kan dienen om maatschappelijk relevante informatie op te halen. Het visualiseert een complex vraagstuk door het te deconstrueren tot een paar heel simpele acties: koffiedrinken en koffiezetten. Het voegt nieuwe interactielagen toe aan de vraag of je ergens recht op hebt of het eerst moet verdienen. Bezoekers onderwerpen zich aan deze laagdrempelige testopstelling en laten zich gaandeweg verleiden tot een inhoudelijk gesprek. Sterk gekozen metafoor, sterk uitgevoerd en met veel potentie voor verdere doorontwikkeling op basis van de uitkomsten van de gesprekken en de samenwerking met de goed gekozen (sociale) partners.

— Het Basic Income Café visualiseert het complexe vraagstuk van het basisinkomen door het te deconstrueren tot een paar heel simpele acties: koffiedrinken en koffiezetten.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!