BIOPARTNER CENTER LEIDEN X POPMA TER STEEGE ARCHITECTEN

BioPartner 5

1

Het project


BioPartner 5 op het Leiden Bio Science Park is het eerste Paris Proof gebouw van Nederland. Popma ter Steege Architecten (PTSA) ontwierp het bedrijfsverzamelgebouw met kantoren, laboratoria en vergaderfaciliteiten als ontmoetingsplek voor de campus.

Hightech en lowtech komen er samen. Hoogwaardige onderzoeksruimtes met energieneutrale gebouwinstallaties gaan hand in hand met grootschalig hergebruik. Staalconstructie, natuursteen en puin uit een gesloopt naburig laboratorium zijn hergebruikt en geven het gebouw instant patina. Om een esthetische, circulaire omgeving te creëren heeft PTSA in het proces verschillende ontwerpers nauw betrokken, zoals Studio RENS en Catalogtree. BioPartner 5 laat zien hoeveel bouwmaterialen nu al hoogwaardig toegepast een tweede leven kunnen krijgen. Van de volledige hergebruikte stalen draagconstructie tot de binnenwanden, van de vloerafwerking tot de toiletten.

2
3
4

Vakjury

Het op hoog niveau inzetten van hergebruik gebeurt vaker; hier is het meer dan gelukt. Het gelaagde gebouw markeert de toekomst van vooruitstrevende oplossingen voor een circulaire bouwpraktijk. Het toont oplossingen voor een wereld waar meer moet, met minder. Knap hoe materialen consistent op het hoogste niveau van hun potentie zijn ingezet. Door gezamenlijk een business case te bouwen en de rol van elke partij niet separaat te houden, is een duurzaamheidsambitie ontstaan die duidelijk boven auteurschap uitstijgt. Dit is opdrachtgeverschap met een iteratieve, sterk onderbouwde en schaalbare aanpak. Een aanpak die de relatief traditionele bouwwereld uitdaagt en inspireert tot navolging.

— ‘Door gezamenlijk een business case te bouwen en de rol van elke partij niet separaat te houden, is met BioPartner 5 een duurzaamheidsambitie ontstaan die boven auteurschap uitstijgt.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!