Das Leben am Haverkamp

BRAVADO: A PRETENTIOUS, SWAGGERING DISPLAY OF COURAGE

Het project

Het collectief Das Leben am Haverkamp kenmerkt zich door een ongepolijste manier van werken en het verkennen van de grenzen tussen (kunst)disciplines. De vier ontwerpers verbonden aan Das Leven am Haverkamp Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse zochten in een vierluik naar de juiste presentatievorm voor hun individuele collecties. Het resultaat van de Bravado collectie was een heel eigen esthetiek, gevormd door schoonheid versus het abjecte. Performance is een belangrijk onderdeel van deze vervreemdende en absurdistische totaalbeleving, waarmee ze het medium ‘modeshow’ volledig naar hun hand zetten.

Commissie

Volgens de commissie is Das Leben am Haverkamp er met deze collectie in geslaagd te laten zien waar Nederlandse mode sterk in is: het experiment en het opzoeken van grenzen. Door in plaats van de verkoopbaarheid van kleding hun artistieke expressie voorop te stellen, onderzoeken de ontwerpers de grenzen van de discipline. De bundeling van hun creatieve geesten resulteerde in een show die indruk maakte dankzij de frisse invulling. Gecombineerd met kennis van het kleermakersambacht, levert dat ook zorgvuldig uitgevoerde stukken op.

Jury

Das Leben am Haverkamp stelt artistieke expressie voorop en laat zien hoe gedegen en vooral onbevreesd onderzoek eruit kan zien: het plezier spat ervan af. Gecombineerd met kennis van het kleermakersambacht, levert dat originele, goedgemaakte kledingstukken op. De jury noemt de combinatie van individueel ontwerp en collectieve output opmerkelijk en interessant. De collectie van Das Leben am Haverkamp roept vragen op, stelt zelf vragen en daagt uit. Daarmee doorbreken ze op speelse wijze de Nederlandse context van mode. Nu is het aan het collectief om de volgende stap te nemen en een eigen handtekening te ontwikkelen, ergens tussen de spectrums van het surrealistische en het speculatieve.

— Das Leben am Haverkamp is er met deze collectie in geslaagd te laten zien waar Nederlandse mode sterk in is: het experiment en het opzoeken van grenzen.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!