STUDIO NOA JANSMA

BUYCLOUD

1

Het project

Buycloud is een video-installatie met daaraan gekoppeld een virtuele speculatiemarkt en online kadaster. Het project van Studio Noa Jansma onderzoekt de exploitatie van natuurlijke fenomenen door wolken te koop aan te bieden. Jansma wil daarmee kritische parallellen trekken tussen het verleden (kolonialisme), het heden (klimaatverandering) en de toekomst (buitenaardse bezetting). Buycloud bevraagt de fictieve rol die het begrip eigendom heeft en legt de subtiele absurditeit van het bezitten van een stuk natuur bloot door vrij letterlijk lucht te verkopen. Alle stappen van de verkoop worden gerechtvaardigd door bestaande wetten, methoden, concepten of filosofieën die we in onze samenleving gewoon zijn te accepteren en volgen.

2

Vakjury

We hebben ooit met elkaar afgesproken dat land een bezit kan zijn en Buycloud steekt daar op een originele manier de draak mee. Noa Jansma stelt het begrip eigendom ter discussie door wolken verkoopbaar te maken. Een gelaagd project waar veel verdieping en rationale achter zit. Jansma neemt iets simpels en adresseert daarmee zo’n beetje alle grote thema’s van deze tijd; van kunst, technologie en NFT’s tot de woningmarkt, klimaatverandering en kolonialisme. Ze gebruikt het systeem zelf om het te ridiculiseren en stemt zo tot nadenken. Sterk uitgewerkt in een verbluffende installatie die ook thuis op een (mobiele) website overeind blijft.

— ‘Noa Jansma gebruikt met Buycloud het systeem zelf om het te ridiculiseren en stemt zo tot nadenken over de grote thema’s van deze tijd’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!