STUDIO NOA JANSMA

BUYCLOUD

1

Het project

Buycloud is een video-installatie met daaraan gekoppeld een virtuele speculatiemarkt en online kadaster. Het project van Studio Noa Jansma onderzoekt de exploitatie van natuurlijke fenomenen door wolken te koop aan te bieden. Jansma wil daarmee kritische parallellen trekken tussen het verleden (kolonialisme), het heden (klimaatverandering) en de toekomst (buitenaardse bezetting). Buycloud bevraagt de fictieve rol die het begrip eigendom heeft en legt de subtiele absurditeit van het bezitten van een stuk natuur bloot door vrij letterlijk lucht te verkopen. Alle stappen van de verkoop worden gerechtvaardigd door bestaande wetten, methoden, concepten of filosofieën die we in onze samenleving gewoon zijn te accepteren en volgen.

2

Vakjury

Lichtvoetig en tegelijkertijd vlijmscherp: Noa Jansma weet met één simpele metafoor een heel spectrum aan thema’s te raken die allemaal urgent zijn. De nog jonge Jansma initieerde het project bovendien zelf. De conceptgedachte van Buycloud is heel compleet en zo zorgvuldig uitgewerkt dat het meteen de absurditeit van andere vormen van het bezitten van natuurlijke fenomenen als land en water ter discussie stelt. Noa Jansma zet verschillende technologieën op een relevante, kundige en frisse manier in. Dat kun je ook als een subtiele aanklacht tegen het spel rond NFT’s opvatten. Buycloud is communicatief bijzonder krachtig en werd dan ook met een grote meerderheid van stemmen de winnaar.

— ‘Buycloud is lichtvoetig en tegelijkertijd vlijmscherp: Noa Jansma weet met één ogenschijnlijk simpele metafoor een heel spectrum aan thema’s te raken die allemaal urgent zijn’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!