THIJS BIERSTEKER – WOVEN STUDIO

MB > CO2

Het project

MB>CO2 toont de impact van ons dagelijks datagebruik op de planeet. De datavisualisatie laat zien hoe onze video-meetings, binge-watching en AI-algoritmes verborgen gevolgen hebben. Door via Zoom in te bellen, maakt deze kunstinstallatie een schatting van je dataverbruik en bijbehorende C02-berekening en vertaalt dit in C02 rookwolken, die in een planeetachtige biotoop worden geblazen. Woven Studio roept vragen op over een duurzamer gebruik van data en AI. Als we ons realiseren dat een Zoom-meeting gelijk staat aan 140 meter rijden met een benzineauto, een streaming-avond aan 900 gram C02-uitstoot en het verhandelen van een enkele NFT 400 kilo frisse lucht kost, worden de werkelijke consequenties van ons datagebruik duidelijk. 

Vakjury

MB > CO2 legt dingen bloot over ons dagelijks leven waar we niet bij stilstaan. Onze digitale bezigheden laten een spoor van vernieling achter dat meestal onzichtbaar blijft. De installatie is een knappe vertaalslag van een abstract thema. Woven Studio past technologie toe op een manier die heel relevant is, in dienst van het verhaal. MB > CO2 is toegankelijk en eenvoudig te begrijpen door de directe koppeling tussen oorzaak en gevolg. Dit project excelleert op alle fronten: concept, ontwerp, uitvoering en effect. Thijs Biersteker slaagt erin een onaangename werkelijkheid te presenteren zonder met de vinger te wijzen.   

— “Thijs Biersteker en Woven Studio maken met MB > CO2 de gevolgen van onze dagelijkse digitale bezigheden duidelijk; een knappe vertaalslag van een abstract thema.”

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!