1

Het project

CAPS LOCK laat met heldere taal en veel visuele voorbeelden zien hoe kapitalisme en grafisch ontwerp onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Auteur en ontwerper Ruben Pater gebruikt praktijkvoorbeelden en verschillende ontwerprollen die de link tussen marktwerking en design ontrafelen. CAPS LOCK stelt dat kapitalisme niet zou bestaan zonder bijvoorbeeld de bankbiljetten, documenten, interfaces, branding en advertenties die we dagelijks gebruiken; allemaal (mede) vormgegeven door grafisch ontwerpers. Het gevolg is volgens Pater dat design opgesloten zit in een systeem van exploitatie en gewin, een cyclus die ongelijkheid en uitputting van menskracht en natuurlijke bronnen verder aanwakkert. Het boek stelt hier zes radicale designinitiatieven tegenover.

Vakjury

Het is Ruben Pater met CAPS LOCK gelukt op wereldniveau een niet mis te verstaan statement te maken over het communicatievak. CAPS LOCK ontrafelt de systemen achter communicatiedesign die voor economische groei zorgen en schade toebrengen aan de samenleving en de planeet. Bewonderenswaardig dat hij schijnbaar moeiteloos de rol van zowel onderzoekende ontwerper en vormgever als die van interviewer, auteur, editor en curator op zich neemt. Mooie uitvoering en heldere indeling. Een indrukwekkende publicatie, die op een activistische manier de status quo bevraagt en de toekomst van communicatie uitdaagt. CAPS LOCK is verplichte kost voor alle (grafisch) designstudenten, maar zeker ook voor ervaren ontwerpers en vakgenoten.

— ‘Het is Ruben Pater met CAPS LOCK gelukt op wereldniveau een niet mis te verstaan statement te maken over het communicatievak’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!