RUBEN PATER

CAPS LOCK

1

Het project

CAPS LOCK laat met heldere taal en veel visuele voorbeelden zien hoe kapitalisme en grafisch ontwerp onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Auteur en ontwerper Ruben Pater gebruikt praktijkvoorbeelden en verschillende ontwerprollen die de link tussen marktwerking en design ontrafelen. CAPS LOCK stelt dat kapitalisme niet zou bestaan zonder bijvoorbeeld de bankbiljetten, documenten, interfaces, branding en advertenties die we dagelijks gebruiken; allemaal (mede) vormgegeven door grafisch ontwerpers. Het gevolg is volgens Pater dat design opgesloten zit in een systeem van exploitatie en gewin, een cyclus die ongelijkheid en uitputting van menskracht en natuurlijke bronnen verder aanwakkert. Het boek stelt hier zes radicale designinitiatieven tegenover.

Vakjury

CAPS LOCK is het levenswerk van een ontwerper die bezeten is van zijn vakgebied en wiens missie het is datzelfde vakgebied te ontrafelen. Daarbij houdt hij zichzelf en zijn vakgenoten een spiegel van formaat voor. Ruben Pater maakte met CAPS LOCK een instant standaardwerk; verplichte kost voor alle (grafisch) designstudenten, maar zeker ook voor ervaren ontwerpers en vakgenoten. In de door Valiz uitgegeven paperback behandelt Pater helder en diepgravend de wurggreep waarin kapitalisme de designwereld houdt. Zijn kritische blik en de gelaagdheid van zijn onderzoek blijven dankzij de uitnodigende vormgeving heel leesbaar en daarmee ook relevant en interessant voor veel andere vakgebieden.

— ‘Ruben Pater maakte met CAPS LOCK een instant standaardwerk; in de door Valiz uitgegeven paperback behandelt hij helder en diepgravend de wurggreep waarin kapitalisme de designwereld houdt’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!