STICHTING KRINGLOOP-BEDRIJF HET WARENHUIS X POPMA TER STEEGE ARCHITECTEN X BURO BORDO X RAW COLOR

Circulair warenhuis

1

Het project

Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden is op het gebied van inzamelen één van de grootste kringloopbedrijven van Nederland. Van de jaarlijkse inzameling van drie miljoen kilo aan goederen blijkt zo’n dertig procent onverkoopbaar. In het Circulair Warenhuis zoekt Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis samen met Popma ter Steege Architecten, buro bordo en Raw Color naar nieuwe wegen van hergebruik en bewustwording. Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Max Lipsey, Studio Makkink & Bey en Fraser McPhee hebben elk een reststroom onderzocht en een prototype ontwikkeld dat geproduceerd wordt in de werkplaatsen van Het Circulair Warenhuis. Een eigen conceptstore toont deze prototypen, laat met voorbeelden uit vier Leidse musea wereldwijde tradities van hergebruik zien en verkoopt hoogwaardige kringloopproducten, upcycle-producten en circulaire producten van Nederlandse ontwerpers.

2
3
4

Vakjury

Dit is de inzet van design in de breedste vorm. Grondstoffen, ontwerp en productie komen hier samen in een voorbeeldstellend project. De zorgvuldige, stapsgewijze aanpak toont niet alleen kennis van de ketens, maar geeft ook aan hoe goed de uitvraag was en laat een gevarieerde samenwerking zien. De selectie van toonaangevende ontwerpers is sterk en het project is conceptueel gelaagd. Het Circulair Warenhuis gaat niet uit van enkel producten of vooraf bedachte smaakformules, maar gaat over diversiteit van inbreng, processen en mogelijke uitkomsten. De schaalbaarheid zit hier in de gedachtegang en de nadrukkelijke kans om dit Leidse voorbeeld te volgen. Het zet aan om reststromen op uiteenlopende manieren te benaderen en relevant te maken.

— ‘Het Circulair Warenhuis gaat niet uit van vooraf bedachte smaakformules of enkel producten, maar gaat over diversiteit van inbreng, processen en mogelijke uitkomsten.’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!