Mevis & Van Deursen

Ed van der Elsken poster

Het project

Deze poster dient als aankondiging van de overzichtstentoonstelling van Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ed van der Elsken is bekend van zijn foto’s van het dagelijkse leven van Amsterdam en Parijs in de tweede helft van de vorige eeuw. Met de bekende foto van twee zussen die hetzelfde gekleed zijn, staat zijn werk pontificaal centraal in de promotie. Het kader en de handgeschreven typografie refereren aan de manier waarop Ed van der Elsken hij zijn prints opplakte en hoe hij soms ook zijn afdrukken met zijn eigen handschrift van commentaar voorzag.

Commissie

Het zou te gemakkelijk zijn om te denken dat een goede foto al snel een goede poster maakt. Dit affiche is onderscheidend en nominabel, omdat de keuze voor een knalroze ‘lijst’, met daarin zwart gekalkte letters voor de aankondiging, het lef van de ontwerpers toont. Het is deze combinatie van elementen (foto, roze frame en typografie) die leiden tot een op zichzelf sterk werk. Het ontwerp springt eruit in de drukke stad. Zó opvallend dat je ervoor van je fiets stapt. Voor de commissie komen alle ontwerpcriteria voor sterke communicatie terug in deze poster. Met deze nominatie toont de commissie waardering voor het constante oeuvre van deze steengoede ontwerpers.

— Dit affiche is onderscheidend en nominabel, omdat de keuze voor een knalroze ‘lijst’, met daarin zwart gekalkte letters voor de aankondiging, het lef van de ontwerpers toont.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!