Envisions

Envisions X Finsa

1

Het project

Envisions x Finsa is het nieuwste project van het Nederlandse collectief Envisions. Experimenteren is de motor voor innovatie, dachten de ontwerpers en gingen een directe samenwerking aan met de industrie. In dit geval het Spaanse bedrijf Finsa: een van de grootste plaatfabrikanten ter wereld dat onder andere MDF, chipboard, melanine en HPL produceert. Juist grote bedrijven gaan vaak voor direct en aantoonbaar resultaat, terwijl juist in de industrie nieuwe ontwikkelingen en innovaties grote impact kunnen hebben. Daarvoor moet een bedrijf het wel aandurven om te kiezen voor open, fundamenteel onderzoek. Zonder de uitkomst te weten, ging het bedrijf het avontuur aan en opende haar fabrieksdeuren voor Envisions. Twaalf ontwerpers doken in drie fabrieken op onderzoekende wijze in de materialen, productieprocessen en producten van het bedrijf. De resultaten laten een compleet nieuwe kijk op het plaatmateriaal en de productieprocessen zien en bieden perspectief voor nieuwe toepassingen.

2
3

Commissie

De commissie is onder de indruk van deze groep ontwerpers, waar het lef en enthousiasme vanaf spat. Het materiaalonderzoek van Envisions heeft geleid tot een interessante esthetische verkenning naar de mogelijkheden van het materiaal. Tussen de resultaten zitten heel sterke patronen en vormen, die zijn ontwikkeld op basis van de eigenschappen van de materialen. Het zijn dit soort beelden die tot relevante doorontwikkelingen kunnen leiden bij Finsa. Het is inspirerend hoe een jonge groep in staat is om dit grote traditionele bedrijf in beweging te brengen met hun onderzoekende werkwijze. Dat het bedrijf de resultaten nu mee wil nemen in het ontwikkelen van nieuwe collecties, is de beste bevestiging van het succes van deze aanpak.

4

— Het is inspirerend hoe een jonge groep in staat is om dit grote traditionele bedrijf in beweging te brengen met hun onderzoekende werkwijze.

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!