YAMUNA FORZANI

THE UTOPIA BALL X FASHION SHOW

1

Het project

Yamuna Forzani is modeontwerper, art director, organisator en lid van de huidige Nederlandse ballroom scene – een community door en voor trans BPOC-mensen en niet-binaire en queer mensen van kleur. Ze bedacht in 2018 het concept van The Utopia Ball x Fashion Show: een traditionele ballroom competitie met daaraan toegevoegd een modeshow. Sindsdien is het concept uitgegroeid tot een alternatief platform om het (mode)talent van jonge ontwerpers en deze community te vieren en versterken. In 2021 werd het Utopiabal gehouden in de Kunsthal in Rotterdam als onderdeel van Rotterdam Pride, mede georganiseerd door Seven Angels. Tijdens het bal vond een modeshow plaats met ontwerpen van leden uit de Nederlandse en Parijse ballroom community: Timothy Scholte, Michelle TSM, Augusto Junior en Miidorie.

2

Vakjury

Yamuna Forzani ontwerpt meer dan een modecollectie; ze ontwerpt evenementen en ervaringen, voor en door de trans- en queer community. Een ‘third space’ waar mensen die op veel andere plekken worden buitengesloten zich thuis voelen en hun talent kunnen exposeren. Mode gaat altijd over identiteit en beweging en Forzani geeft met kwalitatief vakmanschap vorm aan. Door het Utopiabal bij de Kunsthal te organiseren haalt ze ballroom uit de niche en maakt de verbinding met een breder publiek. Forzani raakt daarmee de essentie van mode als empowerment. Het evenement is het product, maar de gemeenschap als een ecosysteem waarin alles wat anders is gevierd wordt, is wat het echt actueel maakt.

— ‘Met het Utopiabal haalt Yamuna Forzani ballroom uit de niche en maakt verbinding met een breder publiek, waarmee ze de essentie van mode als empowerment raakt’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!