YAMUNA FORZANI

THE UTOPIA BALL X FASHION SHOW

1

Het project

Yamuna Forzani is modeontwerper, art director, organisator en lid van de huidige Nederlandse ballroom scene – een community door en voor trans BPOC-mensen en niet-binaire en queer mensen van kleur. Ze bedacht in 2018 het concept van The Utopia Ball x Fashion Show: een traditionele ballroom competitie met daaraan toegevoegd een modeshow. Sindsdien is het concept uitgegroeid tot een alternatief platform om het (mode)talent van jonge ontwerpers en deze community te vieren en versterken. In 2021 werd het Utopiabal gehouden in de Kunsthal in Rotterdam als onderdeel van Rotterdam Pride, mede georganiseerd door Seven Angels. Tijdens het bal vond een modeshow plaats met ontwerpen van leden uit de Nederlandse en Parijse ballroom community: Timothy Scholte, Michelle TSM, Augusto Junior en Miidorie.

2

Vakjury

Yamuna Forzani laat zien wat mode als empowerment inhoudt: ze ontwerpt en creëert het hele samenspel, van een sterke collectie tot cross-disciplinaire community events. Een ‘third space’ waar mensen die op veel andere plekken worden buitengesloten de ruimte krijgen om hun talent en identiteit te exposeren, barstend van de energie en het plezier. Weg van mode die dicteert wat je moet dragen. The Utopia Ball viert de vrijheid van een super genderfluïde collectie; een richtinggevend voorbeeld van wat mode nu kan en moet zijn. Forzani ontwerpt voorbij kledingstukken en de klassieke runway. Vorm en inhoud zijn daarbij al goed in balans, wat nieuwsgierig maakt naar haar volgende stappen. 

— ‘Yamuna Forzani viert met Utopia Ball de vrijheid van een super genderfluïde collectie; een richtinggevend voorbeeld van wat mode nu kan en moet zijn’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!