Gemeente Groningen X NL Architects E.A.

Forum Groningen

1

Het project

Midden op de Grote Markt is na een fikse looptijd en met de nodige hobbels het Forum Groningen geopend. Een indrukwekkend, eigenzinnig volume dat de kunst van het inpassen verstaat en de directe omgeving nieuw elan geeft. Binnen verbindt een centraal atrium zes verdiepingen aan open ruimtes en pleinen, met als hoogtepunt panoramadak de Hoge Markt. Forum Groningen is een cultureel warenhuis vol boeken, tentoonstellingsruimten, filmzalen en restaurants, waar traditionele grenzen tussen culturele functies vervagen en waar ontmoeten en verbinden centraal staat. Informatie wordt in het Forum thematisch aangeboden en overstijgt de uiteenlopende media. Het gebouw is een soort levensgrote zoekmachine, ontworpen om eindeloos in te browsen; je vindt er meer dan je zoekt.

2
3
4

Commissie

Gemeente Groningen laat zien hoe opdrachtgeverschap zich in de loop van de tijd kan en mag blijven ontwikkelen. Daar is grote durf, toewijding en wederzijds vertrouwen voor nodig; in dit geval met een gigantisch synergetisch effect. Creativiteit is ingezet om de vele doelen en functies te verenigen, zodat de uitkomst geen grijs compromis werd, maar een krachtig en karakteristiek statement. Dat kon alleen dankzij een goed doordacht proces en is met zoveel stakeholders aan boord ronduit knap. Gemeente Groningen heeft in de samenwerking met onder andere NL Architects een prachtig nieuw icoon slim ingepast in de historische context van hun stad. Alleen al voor het Forum wil je naar Groningen.   

— ‘Gemeente Groningen laat zien hoe opdrachtgeverschap zich in de loop van de tijd kan en mag blijven ontwikkelen. Alleen al voor het Forum wil je naar Groningen’

Met onze nieuwsbrief ben je altijd op de hoogte!